Как да направим добро първо впечатление?

Когато се запознавате с някого, е изключително важно да направите добро впечатление, защото това е много трудно да промените впоследствие. От него зависи вашият личен и професионален успех. Следва да се запознаете с няколко правила, които ще ви помогнат да направите добро първо впечатление, когато се запознаете с нов за вас човек.

Съществува нещо, наречено ефект на първото впечатление. Това е мнението за даден човек, което субектът формира в първите минути на срещата и което влияе върху по-нататъшната оценка на неговото представяне и личност. Когато сте в непозната компания, неволно обръщате внимание на човек, който е уверен в поведението и разговора си, който контролира емоциите и тялото си. Такова поведение предизвиква уважение и желание за разговор с него.

Първите впечатления зависят от следните фактори:

  • Контрол на тялото – жестове, поглед, походка, стойка, изражение на лицето.
  • Глас и интонация – тембър, увереност в гласа или вълнение.
  • Значението на изречените думи, което има значение не в първите минути на запознанството, а след известно време.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Индивидуална кариерна карта за развитие
Уместен ли е хуморът в резюмето или на интервю?
3 тайни при наемане на служители

Съществуват няколко правила, които е добре да бъдат спазвани:

Не се опитвайте да направите добро впечатление.

Да, точно така. Ако се опитвате да направите добро впечатление, нещата се объркват напълно. Няма да можете да се отпуснете, защото вместо да поддържате приятен разговор, ще мислите как да постъпите правилно. Ще спрете да обръщате внимание на другия човек, ако сте заети със себе си, своите реакции, мимики, жестове и поведение.

Бъдете себе си

Може би най-същественото впечатление, което получавате от друг човек, е нещо от рода на “Той беше себе си“. Разбира се, това не отменя факта, че трябва да усвоявате умения и техники за общуване и да се развивате, за да се превърнете в най-добрата си същност.

Хората веднага забелязват лицемерието, дори и да не могат да го обяснят с думи. Човекът, с когото разговаряте, ще се почувства неудобно, ако думите ви се разминават с поведението ви или ако тъжното ви настроение е съчетано с напрегната усмивка. Във втория случай трябва да се научите как да се ободрявате.

Не на всяко събитие, на което сте поканени, си струва да отидете, ако се чувствате неудобно. Участието с цел да се харесате на хората не е съвсем правилно, защото лицемерието е присъщо на самия акт. Посещавайте събития, които харесвате, защото там можете да бъдете себе си.

Научете се да се забавлявате

Нещата могат да се объркат, ако не харесвате хората и общуването с тях. И така, какво трябва да направите? Изучавайте психология, научете се как да откриете вътрешната си мотивация, защото тя ви е необходима на първо място. Както вече беше казано, хората усещат фалша и лицемерието, така че трябва да се научите да не симулирате емоции, а да ги изпитвате в действителност. Бъдете по-приятелски настроени, по-умни, по-забавни.

Социалните медии са възпитали много интроверти, така че за да поправите това, работете върху себе си. След известно време ще откриете, че ви харесва да общувате и да разбирате хората. Научете се да слушате и да разказвате интересни истории.

Ако общуването ви доставя истинско удоволствие, нещата ще се получат от само себе си. Вече няма да се налага изкуствено да се опитвате да направите добро впечатление, то ще се формира без ваше участие. Това обаче изисква от вас много работа.

Да виждаш себе си през очите на другите

Това не означава, че трябва да можете да показвате добри страни, които в действителност не съществуват. Просто трябва да се уверите, че човекът ви възприема като истински. Много хора вероятно могат да си спомнят ситуация, в която изобщо не са имали предвид това, което е било възприето. В тези секунди думите и изражението на лицето ни може да не съвпадат, така че човекът, с когото говорите, може да ви разбере погрешно.

Помислете за това, какъв човек ви виждат другите хора. Ако смятате, че сте забавен, а другите не мислят така, как да ги накарате да ви възприемат като душата на компанията и положителен човек? Как да хармонизираме вътрешните и външните фактори? Как да се научите да се обличате така, че да отговаряте напълно на мнението си за себе си? Когато си отговорите на всички тези въпроси, ще разберете как изглеждате в очите на другите и вече няма да сте в ситуация, в която сте неразбрани и неправилно оценени.

Помислете защо хората трябва да общуват с вас

Това също е естествено. Хората ценят хората, които са им интересни. А ако дори не знаете как да подхождате към хората и да ги привличате, когато се запознаете с тях, ще си имате проблеми. Когато мислите за това, което можете да дадете на други хора, това не ви прави лицемер. Това ви позволява поне понякога да спрете да бъдете егоисти и да не изисквате да се отнасят добре с вас от само себе си.

Хората оценяват ненатрапчивостта, приятелството и чувството за хумор. Те не обичат да спорят (въпреки че го правят) и не понасят критика, която накърнява егото им. Тези аспекти се засилват, когато става дума за запознанства. Така че мисленето за комфорта на събеседника е напълно нормален процес и именно това означава да можеш да общуваш с хора. Не чакайте момента, в който събеседникът ви ще ви предложи интересна тема – предложете я сами.

Полезно

Leave a Reply