Индивидуална кариерна карта за развитие

Кариерната пътека е индивидуален план, по който да стигнете от една точка (избор на професия) до друга (получаване на работа и напредване в кариерата си).

За да започне разработването на кариерен план, първо трябва да си изберете подходяща професия, което само по себе си води до изясняване и поставяне на цели. Това начинание обикновено изисква значителни усилия и отнема време.

Самооценка: Тук целта е да направите списък с подходящи кариери, които съответстват на вашите очаквания и възможности. В идеалния случай в списъка трябва да има максимум 10 професии.

Проучване на кариерата: Когато знаете какви професии са подходящи за вас, базирани на вашата самооценка. Започнете да изследвате онези, които наистина ви интересуват. Не правете твърде задълбочено разследване на всяка по отделно, а само на тези, които са реални възможности. Професията, която се появява на повърхността като нещо, което не бихте искали, може да се окаже най-интересното, след като съберете достатъчно информация за нея. Стеснете кръга до 5 професии, после до 3.

Проучване на програми за развитие: След като се спрете на подходящата за вас професия, най-добре е да изберете източник, който  да ви даде повече знания и да подобри необходимите за нея компетенции.

Проучване на работодатели: Паралелно с това си потърсете стаж или junior позиция в компания, в която знаете, че може да се развивате, ако демонстрирате добри резултати. Пример за компания с възможност за бързо кариерно развитие е Delasport и тяхната инициатива “REFRESH YOUR CAREER” за да разгледате свободните позиции, кликнете тук

Бъдете упорити и постоянни: Това са качествата, които ще ви изстрелят до върха на вашата бъдеща кариера!

Автор: Людмила Гашевска

My Job, Кариера