Кои са петте неща, необходими за перфектния домашен офис?

Фирмената култура еволюира от седмичното работно време от 9 до 6 часа и все повече работодатели позволяват на служителите си да работят от дома. Това позволява на компаниите да осигурят на служителите си справедлив баланс между професионалния и личния живот. Освен това се насърчава разнообразието и производителността в екипа – две от основните неща, за които хората се оглеждат, когато си търсят нова работа днес. 

Вашите служители пожелали ли са да имат дни за работа от вкъщи? А нуждаят ли се понякога от допълнителна гъвкавост? 

В тази статия ви предлагаме пет неща, необходими, за да се създаде достатъчно добре оборудван домашен офис.

  1. Стол

Когато работите от вкъщи, може да се окаже невероятно изкушаващо да се настаните на дивана пред телевизора, на леглото или дори на масата в кухнята. 

Въпреки че някои от тези варианти са добри временни решения, те съвсем не са подходящи за продуктивна работа у дома. Всяко от тези места има различно предназначение, затова предразполагат разсейване от работния процес.

За да гарантирате максимална продуктивност, най-напред изберете стол с подходяща височина според вашата височина и тази на бюрото ви. Той трябва да бъде удобен и да осигурява подходяща опора за гърба и ръцете.

Том Бърл, маркетинг консултант в The Stag Company, споделя, че първото място, от което започва, е столът му, тъй като работи изцяло от дома си.

“Ще прекарвате огромна част от времето си в седнало положение и за съжаление няма да разполагате с големи бюджети като гигантските компании, за да инвестирате във висококачествени столове. Но все пак той трябва да бъде едно от най-важните разходни пера. Твърдо вярвам, че ще съжалите бързо, ако си купите евтин стол и вероятно бързо ще потърсите ново и по-добро предложение. Не се притеснявайте да похарчите повече пари. Така ще откриете, че с удоволствие седите на стола си по цял ден, без да изпитвате болки в гърба или неудовлетвореност.”

  1. Добро осветление

Осветлението в офиса може да окаже огромно влияние върху производителността и благосъстоянието, а начинът за подобряване всъщност може да означава изключване на осветлението.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какви са истинските предимства на по-кратката работна седмица?
10 тайни как да си намерите добра работа в рамките на месец
Ефектът на Лачинс или бариерата на миналия опит

“Естествената светлина е най-добрият вариант”, казва Том Елис, управляващ директор на YES Glazing. 

“Това не само няма да ви струва нито стотинка, но е много по-полезно за психичното ви здраве.” 

Проучване от края на 2022 година установи, че 43% от хората често са в мрачно настроение поради липсата на естествена светлина, а 47% се чувстват много уморени.

Така че, ако избирате електрическа кружка, уверете се, че светлината ѝ е възможно най-близка до естествената.

Разположете бюрото си така, че да е пред голям, широк прозорец. За предпочитане е южното изложение (ако е възможно). 

Ако това не е възможно, изберете меки и топли лампи, които отразяват околната светлина, а не остри флуоресцентни крушки.

Разположението на осветлението също е изключително важно. За да се намали напрежението в очите, оптималното разположение на светлината трябва де е директно над мястото за сядане, над компютъра и зад вас. Това гарантира, че няма отблясъци или отражения от компютърния монитор. 

Компютърът също така трябва да е на удобно разстояние от стола ви. По този начин няма да се налага да се напрягате или да се прегърбвате, за да достигнете клавиатурата. Също така няма да ви се налага да примигвате или да използвате очила за четене.

Полезно

Leave a Reply