Как да говорим уверено за себе си?

Едно от най-трудните неща, когато сме пред публика, е да говорим за себе си

Много неща зависят от това как човек може да се представи в обществото. Трябва да можете да покажете образа си в благоприятна светлина във всяка ситуация. 

Ако нямате това умение, е малко вероятно да се постигне голям успех в живота. 

Какво означава думата “самопредставяне”?

Често чуваме тази дума, но на много хора си все още не им е ясно какво всъщност представлява себепредставянето. 

Тази дума представлява съчетание от други две – “представяне” и “себе си” – и означава умението да се представяте в различни житейски ситуации, като покажете най-добрите страни на своята личност, за да постигнете конкретна цел.

Ако умеете да се представяте добре, това ще увеличи шанса ви да си намерите хубава работа, да постигнете големи успехи в кариерата си, да поддържате добри отношения с хората, да ги вдъхновявате да се развиват и т.н.

Какви видове самопредставяне съществуват?

Видовете самопредставяне се разделят на:

  • Естествен тип – притежава го всеки човек, без изключение, тъй като още от момента на раждането му започва оформянето на неговия уникален образ. Процесът протича естествено, без да изисква мислене, а в резултат от него човек определя своето място в системата на социалното съзнание. Важно е да се отбележи, че големият недостатък на този тип самопредставяне е, че хората не могат да контролират този процес и ефектът от него може да бъде непредвидим и не винаги положителен за индивида.
  • Изкуствен тип – той не е вроден, затова може да се осъществи само когато човек се учи как да се представя правилно. Има правила, по които това може да се случи, но най-важното е, че самопредставянето трябва да бъде кратко и красиво и да успее да породи истински интерес към човека. За тази цел човек трябва да разработи собствена оригинална структура на текста и да обмисли процеса на общуване с хората.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Как и защо да обичаме себе си?
Какво представлява методът “not to do list”?
Какво точно представлява самооценката и как влияе на живота ни?

Как да се държите правилно при представянето си?

За доброто представяне всеки детайл е важен. 

Едно от най-важните неща е човек да бъде точен и приятелски настроен.

За да бъде презентацията успешна, трябва да се спазват някои насоки:

  • Важно е да създадете добро впечатление още в първите минути на срещата, а за целта трябва да работите върху имиджа си. Стойката ви трябва да е правилна, главата – високо вдигната, раменете – изправени, погледът – уверен. Това показва увереност в себе си и липса на безпокойство.
  • За да изглеждате уверени, трябва да се погрижите за външния си вид. Едно от най-важните неща е да подбираме правилно облеклото си. За предпочитане е деловият стил. Особено на жените не се препоръчва да носят много аксесоари, достатъчен е пръстен или малки обеци.
  • За добрата презентация е важно да тренирате гласа си, за да звучи речта ви разбираема, когато говорите за себе си.
  • По време на презентацията изключвайте звука на телефона си, защото в противен случай той ще звъни и ще отвлича вашето внимание и това на публиката.
  • Трябва да внимавате с жестикулирането докато говорите за себе си. Освен това не трябва да кръстосвате ръце или крака, да се въртите на стола (ако стоите на такъв) или да се оглеждате наоколо, тъй като всички тези жестове показват, че не сте готови да общувате открито с другите.
  • В никакъв случай не трябва да проявявате безразличие към публиката, понеже подобно поведение ще доведе до провал на презентацията. Трябва да покажете на хората срещу себе си, че се интересувате от общуването с тях. Все пак се старайте да не показвате вълнение и излишни емоции. Усмихвайте се само когато това е наистина подходящо.
  • Установете връзка с аудиторията чрез непринудена комуникация. Наблюдавайте как хората реагират на историята ви, отговаряйте на въпросите им и, ако е необходимо, ги попитайте за нещо, за да покажете, че мнението им е важно за вас.
  • В края на презентацията не забравяйте да благодарите на всички присъстващи за отделеното време и да се сбогувате.

Полезно

Leave a Reply