Как да говорим уверено за себе си?

Как да говорим за себе си по време на интервю за работа?

Често ни се налага да говорим за себе си по време на интервюта за работа. Затова е важно всеки да знае как да се подготви, за да събуди интереса на бъдещия си работодател към себе си.

Преди да насрочи интервю, работодателят може да ви даде кратък въпросник, който да попълните. То има за цел да събере необходимата информация за вас като кандидатстващи за работа, затова е добре да давате кратки и ясни отговори.

Ако работодателят прояви интерес към вас, той ще насрочи интервю, за да се запознае по-добре с възможностите ви. 

Как да се представя на интервю за работа?

Като начало подгответе кратък текст за професионалният ви опит. Отделете специално внимание на моментите, които ще ви бъдат полезни за конкретната позиция. Носете в себе си копие на документи като диплома за завършено образование, трудова книжка (ако имате такава) и други.

Важно е по време на интервюто за работа да споменете и личните си постижения, както и силните си страни и положителни качества. В крайна сметка целта ви е да се представите пред работодателя като човек, който не се намира често.

Изключително важно е да задавате въпроси за дейността на компанията, защото това показва, че действително имате интерес към работното място и можете да допринесете доста за развитието на компанията.

Необходимо е да отговорите ясно на въпросите, които ще ви зададе бъдещият шеф. Трябва да сте особено внимателни, когато те са свързани конкретно с професионалните дейности. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какво представлява техниката time-boxing?
Кои са десетте заповеди на профайлъра?
Как да направим добро първо впечатление?

За да получите точна представа как да говорите за себе си, ние ви предлагаме пример, по който да се водите при подготовката си.

Казвам се Ивана Иванова. Винаги подхождам отговорно към своите задължения, лесно намирам общ език с колегите, умея да работя в екип. Аз съм човек, който има изградени морални принципи и никога не ги пристъпва. 

Аз съм човек, който знае какво иска от живота и може да го постигне. Затова, когато градя кариера, това не се случва за сметка на някой друг – свикнала съм да разчитам единствено на собствените си сили. Потапям се изцяло в работния процес и обръщам внимание на всеки детайл. 

Харесва ми да работя в среда, в която мога да обсъждам идеите си с ръководството и колегите, а не само и единствено да изпълнявам задачите, поставени от началниците.

Винаги съм готова да науча нещо ново и да подобря уменията си, за да постигна още по-добри резултати в професионален план. 

Имам добри компютърни умения, добри умения за водене на документация и мога лесно да привличам клиенти.

Що се отнася до личните ми интереси, аз много обичам да чета, водя здравословен начин на живот и спортувам активно. Владея два чужди езика: английски и немски.

Избрах вашата компания, защото виждам, че тя е обещаваща и успешна. Привлече ме фактът, че мога да бъда сигурна във вашата стабилност, заплата и възможности за кариера. Бих искала да допринеса за развитието на бранда ви.

Този и други подобни примери за писане за себе си ще ви помогнат да разберете как да напишете самопредставяне като автобиография.

Бъдете сигурни, че ако знаете как да говорите уверено за себе си и разкриете най-добрите си страни, можете да постигнете положителни резултати в живота.

Полезно

Leave a Reply