До какви крайни състояния ни довеждат парите?

Често подчертаваме важността на финансовата грамотност, като например да разбирате ясно как работят парите и да разполагате с ресурсите, за да вземате информирани решения, но когато става дума за работа върху финансовата стабилност, повечето хора не вземат предвид типа личност “пари” – индивидуалната емоционална реакция към парите.

Всеки човек има свои собствени убеждения и емоции по отношение на парите, които се формират от житейския опит (предаден от родителите или повлиян от текущи ситуации).

Като разбере своя тип личност и неговите капани, човек може значително да подобри отношенията си с парите – да харчи по-малко за импулсивни покупки, да планира по-добре бюджета си, да инвестира разумно и да създаде пенсионна възглавница.

Натрапчиво трупане на вещи

Признаци на натрапчиво трупане на вещи:

Спестявате безкрайно, понякога дори без конкретна цел. Вярвате, че спестяването на пари е единственият начин да се чувствате по-сигурни. Много сте пестеливи. (Приятелите често се обръщат към вас за съвет коя телефонна компания е най-евтина, кои карти за лоялност са полезни или кога е най-добре да се купят самолетни билети.)

Опасност е, че някои “натрапчиви спестители” толкова се страхуват да не загубят парите си, че не харчат нищо от това, което са спестили с толкова труд. Например, те се отказват от хобита или дейности, които биха им донесли щастие и смисъл.

Съвет за парите: всичко е въпрос на умереност. Трябва да можете да намерите баланс между спестяването и удоволствието от живота. Помислете как виждате себе си в бъдеще и как можете да използвате спестяванията си, за да постигнете това.

Натрапчиво харчене

Признаци на натрапчиво харчене:

Склонни сте да харчите пари за ненужни неща.Общителни сте и обичате да угощавате хората с нещо специално, понякога без конкретна причина.По време на емоционален стрес искате да харчите пари, особено за незабавно удовлетворение.

Опасността e, че “компулсивните харчещи” продължават да пазаруват дори при значителни дългове. Те дори се опитват да скрият големите покупки от приятелите и семейството си. В най-лошия случай те рискуват да фалират, ако постоянно харчат повече, отколкото печелят.

Съвет за парите: Бюджетирането може да ви помогне да погледнете на нещата от друга гледна точка. Напомняйте си, че купуването на нов автомобил (когато вече имате такъв) означава да жертвате важни неща като спестяване за пенсия или изплащане на дългове.

Натрапчивият печеливш

Признаци на натрапчиво желание да печелите:

Убедени сте, че тайната на щастието е да печелите повече пари.Прекарвате по-голямата част от енергията си в опити да спечелите колкото се може повече пари.Наслаждавате се на одобрението и признанието на другите за финансовия си успех.

Опасност е, че хората, склонни да печелят, обикновено са на прав път към постигане на финансова свобода. Но могат да попаднат на несигурна почва, ако започнат да пренебрегват важните си взаимоотношения, превръщайки увеличаването на богатството си в приоритет (напр. предпочитат да работят през почивните дни, вместо да прекарват време с близките си).

Съвет за парите: Осъзнайте, че животът не е само пари. А ако сте натрупали прилично състояние, използвайте го в услуга на другите – дарете го за важна кауза или подарете на семейството си мечтана ваканция за години напред.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Как да различаваме добрите идеи?
Как неуспехът може да подобри уменията ви?
Какво представлява бизнес етикета?

Безразличен към парите

Признаци, че сте безразлични към парите:

Рядко се замисляте за пари (а самата идея за бюджетиране ви кара да се чувствате зле). В най-лошия случай смятате, че парите са зло. Твърдо вярвате, че парите не трябва да влияят на важните решения в живота.

Опасността е, че много хора, които са безразлични към парите, вярват, че се нуждаят само от малка сума пари, за да бъдат щастливи. И това е здравословно мислене. Но нещата могат да се объркат, ако те не поемат отговорност за финансите си (например като разчитат на доходите на партньора или съпруга си).

Съвет за парите: дори и да се чувствате комфортно във финансово отношение, опитайте се да знаете например къде отиват парите ви, какви са месечните ви разходи и колко дълг имате. Всичко това ще ви помогне да избегнете големи финансови проблеми в бъдеще.

Полезно

Leave a Reply