До какви крайни състояния ни довеждат парите?

Спестовният потребител

Признаци на събирач-разхитител:

Имате общи черти с хората, които трупат и разхищават пари.Спестявате много пари, но после изведнъж започвате да ги харчите наляво и надясно.Може да харчите спестяванията си за неща, от които не се нуждаете или които рядко използвате.

Опасностите са, че при подобни колебания от натрапчиво спестяване към натрапчиво харчене могат да бъдат емоционално изтощителни. Такива хора често са стресирани и разочаровани от себе си, защото работят усилено, за да спестят пари, а ги губят толкова бързо.

Съвет за парите: подобно на натрапчивите харчещи хора, трупащите пари рядко се замислят за какво ги харчат. Преди всяка голяма покупка си представете как ще се чувствате през следващите една-две седмици. Не забравяйте финансовите си цели.

Играч

Признаци, че може да сте комарджия:

Имате общи черти между печеливш и разточителен тип.Тръпката от риска и възнаграждението е удоволствие само по себе си, в което можете бързо да се изгубите.Понякога губите пари от скука.

Опасност е, че играчите често се сблъскват с неочаквани удари или огромни загуби. Най-очевидният риск е хазартът да излезе извън контрол и парите, предназначени за пенсионния фонд или за образованието на децата, да бъдат пропилени.

Съвет за парите: стремете се да бъдете внимателни към себе си и стриктно преценявайте финансовите рискове, които поемате. Балансът и сигурността са важни, затова започнете да заделяте определена сума всеки месец, преди да вземете важни финансови решения.

Неспокоен

Признаци, че сте неспокойни:

Без значение колко пари имате, постоянно се притеснявате, че всеки момент може да ги загубите. Нямате увереност в способността си да постигнете финансова свобода.Обсебени сте от най-лошия сценарий – какво ще се случи, ако парите свършат.

Полезно е да знаете какво може да се случи, ако не сте подготвени за бъдещето. Но да позволите на тревогите и безпокойството да развалят щастието на настоящия момент винаги е нещо лошо.

Съвет за парите: търсете позитивност в разговорите за парите. Опитайте се да разберете откъде идват финансовите ви притеснения. Ако е необходимо, потърсете помощта на финансов консултант или терапевт, за да направите това.

Полезно

Leave a Reply