Как да се справим с вредното обществено мнение?

Обществото около нас, както знаем, оказва сериозно влияние върху самочувствието ни. Ако му придаваме прекалено голямо значение, то може да разруши личността ни.

Разбира се, критиката е важна. Близките ни посочват грешките ни, показват ни местата, където според тях сме сгрешили, и това е добре. Това се нарича здрава връзка.

Да се оставим обаче някой друг да определя изцяло идентичността ни е лошо. Всеки човек трябва да реши сам за себе си кое е добро за него и кое не и как ще постъпи в дадена ситуация.

На първо място не трябва да мислите за това какво ще кажат другите за вас. Първо решете дали мнението на човека срещу вас ви е ценно и се опитайте да приемете останалата информация като фонова, второстепенна.

Опитайте се мнението на обществото да зависи от вашето, а не обратното. Има някои интересни упражнения за това.

  • “Малък цирк”

Това е просто упражнение, което изисква много умствена сила. Потърсете в гардероба си нещо нелепо – стара дълга вратовръзка, смешни панталони, всичко, което ви се струва смешно. Сега го облечете и смело излезте навън. Пазарувайте, ходете на кино и т.н. 

На работа това не бива да се прави – може да бъде разбрано погрешно, но извън офиса можете да си позволите пълна свобода. 

Но не прекалявайте, първо вземете по-малко провокативните неща и с течение на времето сложете нещо по-забавно, за да не травмирате веднага психиката си. 

Начинът, по който това упражнение действа, е следният: вашето подсъзнание запазва много комплекси, които са свързани и с външния му вид. Колкото повече излизате от зоната си на комфорт, т.е. като се обличате не на място, толкова повече подсъзнанието ви ще се освобождава от установените комплекси и ще прави съзнанието ви, а следователно и живота ви, по-свободни. 

  • Повече публичност

Това упражнение е просто. Колкото повече се изявявате публично, толкова повече ще усъвършенствате това умение. Говоренето пред голям брой хора изисква съсредоточаване, качествена подготовка и усилия на волята. 

Това ще ви помогне да се научите да се концентрирате и да изпълнявате задачата бързо, като същевременно сте отговорни за резултата. Освен това тя ще ви издигне в очите на началниците ви, тъй като ще ви накара да изглеждате добре пред голяма аудитория. 

Направете тези две упражнения и бъдете твърди в преценката си.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какво представлява “Ефектът на спящия”?
Как да говорим уверено за себе си?
Кои характеристики на служителите работодателите оценяват високо?

Как да намерите себе си и да се научите да управлявате самочувствието си? 

За самооценката вече е казано много. Може да ви е трудно да възприемете и приложите цялата ситуация наведнъж. 

За това има 5 златни правила, които трябва да разпечатате и да закачите на хладилника си. Постоянното им напомняне и четене ще ви свърши работа. На подсъзнателно ниво мозъкът ви ще ги възприеме като настройки за действие и ще улесни периода на трансформация в успешна личност. 

  • Не е необходимо да се сравнявате с другите! 
  • Не е необходимо да се обвинявате за грешките си! 
  • Обградете се с позитивизъм! 
  • Научете се да обичате това, което правите! 
  • Дайте предимство на действието пред всяка пасивност! 

Всеки човек е уникален и заслужава щастие. Задължително е да използвате неограничения си потенциал, за да извлечете най-доброто от живота си. 

Това изисква постоянна работа върху себе си и задължително повишаване на самочувствието. Но резултатите няма да се чакат дълго, което ще бъде от полза както за вас, така и за околните.

Как да си направим тест на самооценката?

Първата практическа задача по пътя към подобряване на самооценката е да определите нейното ниво. Съществува много прост тест за самооценка с десетина въпроса. 

Много е лесно да го прегледате – прочетете всяка точка и отговорете с “да” или “не”. Всеки път, когато отговорите с “да”, си отбелязвайте това. 

  • Критични ли сте към себе си, когато грешите? 
  • Обичате ли да плетете интриги? 
  • Имате ли ясна посока за професионално и личностно развитие? 
  • Правите ли физически упражнения? 
  • Често ли се притеснявате за дреболии? 
  • В непознато общество предпочитате ли да бъдете игнорирани? 
  • Критиката кара ли ви да се чувствате стресирани? 
  • Често ли се случва да завиждате и да критикувате другите? 
  • Противоположният пол плаши ли ви? 
  • Лесно ли се обиждате?

Сега трябва да си спомните колко “да” сте казали. Ако е по-малко от три – самооценката ви е на нормално ниво. Ако са повече от три, трябва да поработите върху себе си. 

Ако имате искрено желание да се промените и да промените живота си, можете да постигнете много. Постигането на реална самооценка е една от първите сравнително лесни стъпки за постигане на успех.

Полезно

Leave a Reply