Топ 3 работни места, най-популярни сред студентите

Намирането на работа в студентските години е едновременно достъпно и трудно – в зависимост от типа занимание, което младежът предпочита. Независимо дали става въпрос за работа като доставчик на храна, сервитьор, продавач-консултант или нещо толкова уникално като работа на свободна практика като художник или изработване на изделия, студентите имат повече възможности от всякога.

Кои са Топ 3 работни места най-популярни сред студентите?

Когато става въпрос за намиране на първа работа, студентите имат по-добри възможности от всякога.

Варианти като разнасянето на вестници и печене на слънчогледови ядки вече отдавна са в миналото. Заплатите са се повишили навсякъде за много от основните работни места, които често се заемат от студенти в секторите на търговията на дребно, озеленяването и ресторантьорството.

Тъй като работодателите се стремят да привлекат служители от всички възрасти, студентите, които търсят варианти за допълнителни доходи, могат да използват тази възможност, за да печелят повече. 

  1. Професия, свързана с изящни изкуства

Един от най-добрите начини за печелене на допълнителни средства от студентите е работата в сфера, свързана с изкуство. Професиите, свързани с изящните изкуства, включват много различни области и специалности, като например: художник, графичен дизайнер, фотограф, архитект, сценограф, интериорен дизайнер и др. Разбира се, за част от изброените професии се изискват умения за работа със специализирани програми, както и теоретични знания.

Така, например, графичният дизайнер разработва графични решения за различни видове материали, като например реклами, брошури, уеб сайтове и други. Затова са му необходими умения за работа с програми за дизайн, като Adobe Photoshop и Illustrator, с помощта на които да създаде визуални елементи, които са привлекателни и функционални за нуждите на клиента.

Друг начин за осигуряване на допълнителен доход за млад човек са заниманията с декупаж, оригами, видове украса (например като служител в сватбена агенция) и т.н. 

  1. Служител на гишета

Служителите на гише могат да работят в различни отрасли – от бързо хранене до хотелиерство. Затова и конкретните им задачи могат да варират в зависимост от институцията и специфичните изисквания на работата.

Например, в банковите институции служителите на гише могат да се занимават с откриване на банкови сметки, предоставяне на заеми, обработка на плащания, обработка на нареждания за превод и други банкови услуги.

В държавните и градски учреждения, служителите на гише могат да извършват задачи като приемане на документи за регистрация на автомобили, заявления за издаване на лични документи, плащане на данъци и такси и други административни процедури.

За да бъде успешен служител на гише, необходимо е да има добри комуникационни умения, да бъде внимателен и точен при обработване на информацията и да може да работи в екип. Важно е да се умее да се справя с трудни клиенти и да се осигури високо качество на обслужването на клиентите.

В някои случаи тези работни места са достъпни за ученици за работа след училище. 

  1. Служител в спедиторска компания

Служителите в спедиторска компания работят за частни транспортни и логистични компании. Основните им отговорности са следните:

  • комуникация с клиенти и доставчици за уточняване на информацията за товарите и определяне на оптималните маршрути и транспортни средства.
  • организация на транспорта и резервиране на място за товарите в кораби, самолети, влакове, камиони или други видове транспорт.
  • изготвяне на различни документи за транспорт и митнически процедури, като сметки, платежни нареждания, фактури и др.
  • контрол на товарите и следене на движението им по време на транспорта, включително проверка на качеството, количеството и цялостността на товарите.
  • комуникация с митнически служители за осигуряване на пълното спазване на митническите изисквания.
  • решаване на проблеми, свързани с логистиката, като забавяне на транспортните средства, проблеми с митницата и други неочаквани обстоятелства.

За да бъдат успешни в работата си, служителите в спедиторската компания трябва да имат добро разбиране на международните търговски процеси, добре развити комуникационни умения, умение да работят в екип и да решават проблеми, свързани с логистиката. Освен това, те често трябва да имат добро познаване на езици и да имат компютърни умения.

Намирането на работа по време на следването може да изглежда сложно, особено когато изискванията за опит стават все по-трудни. Но много компании търсят да наемат именно студенти, които да заемат така необходимите длъжности. А много от тези работни места са повече от основно въведение в реалността на работната сила: те могат да бъдат отправна точка към бъдеща кариера и възможности за създаване на много полезни контакти.

Най-добрият начин да намерите първата си работа като студент е да покажете качествата, които се приемат добре на всяко работно място: солидна работна етика, умения, свързани с хоби, и способност да се научите бързо да правите нещо добре.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Преводаческото поприще съдържа очарование и шик, ореол на тайнство и привилегированост
Пчеларството е пример за високоинтелектуален труд
Стайлингът като начин да говорим за себе си без думи

Кариера

Leave a Reply