Кои са десетте заповеди на профайлъра?

Запознайте се с правилата, които ще ви позволят безпогрешно да разгадаете човека срещу себе си.

 

Един от най-добрите експерти по невербална комуникация в западния свят, бившият агент на ФБР Джо Наваро, предлага 10 правила, които биха били полезни за всеки, който иска да овладее изкуството на профилирането.  

Заповед 1. Винаги и навсякъде наблюдавай какво се случва

Има причина този съвет да е на първо място. Това е така не само защото задачата на профайлъра е да наблюдава активно. Проблемът е, че сме свикнали да приемаме информацията твърде пасивно. Както е казал Шерлок Холмс: “Гледаш, но не наблюдаваш”. Задачата ви трябва да бъде постоянно да наблюдавате хората около вас и да анализирате поведението им. Това е трудно, защото трябва да преодолеете инерцията на съзерцанието, но е и единственият начин да научите мозъка си да бъде нащрек.

Заповед 2. Винаги обръщай внимание на контекста на ситуацията

Може би най-честата грешка, която начинаещите профайлъри допускат, е да тълкуват невербалните сигнали, без да вземат предвид спецификата на ситуацията. Човекът замръзва и затова кръстосва ръце и крака, а не защото е несигурен. Дори и невинен ще се притесни и ще покаже признаци на стрес, когато го претърсват или разпитват. Индивидите са затворена система и това трябва да се помни, когато се дешифрира езикът на тялото.

Заповед 3. Научи се да разпознаваш универсалните невербални знаци

Има много специфични жестове и мимики, които е почти невъзможно да бъдат объркани. Например лицевите изражения на отвращение, при които човек набръчква носа и брадичката си. Знанието за универсалните мимики ще бъде вашият най- голям помощник, защото ви позволяват да тълкувате невербалните сигнали достатъчно недвусмислено.

Заповед 4: Разпознавай индивидуалните невербални сигнали

Знаете, че хората могат да реагират по различен начин на една и съща ситуация. Това включва и невербалната комуникация. Наблюдавайки определен човек, изучавайте специфичните жестове и мимики, които той използва. Най-лесно е да започнете изучаването на индивидуалните мимики като наблюдавате приятелите и роднините си.  

Заповед 5. Опитай се първо да определиш базовата линия на поведение

Базовата линия на поведение е един от стълбовете, на които се основава профилирането. Това е начинът, по който човек се държи в спокойна среда. Познаването на тези характеристики позволява да се идентифицират отклоненията от нормата, които показват промяна в състоянието на човека.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какви капани крие наемането на роднини в бизнеса?
Кариерен път
Как да преборим вредните си работни навици?

Заповед 6. Обърни специално внимание на множествените емблеми

Множествените емблеми са съвкупност от поведенчески признаци, които се появяват заедно или последователно, за да покажат едно и също състояние. Например многобройните признаци на стрес, съчетани с успокояващи жестове, са ясен признак за несигурност.

Заповед 7. Търси точките на промяна на поведението

В голяма маса от хомогенни обекти много лесно забелязваме промените. Същото важи и за невербалните сигнали. Когато наблюдавате хора, обръщайте внимание на моментите, в които човек реагира на промените в ситуацията. Това улеснява интерпретацията на поведението му, а по-късно ви позволява да прогнозирате бъдещите му действия.

Заповед 8. Научи се да разпознаваш грешните сигнали

Хората често се опитват да прикрият състоянието си чрез невербални средства. Например, те прикриват отчаянието с фалшива усмивка. Трябва да умеете да различавате истинската от фалшивата радост. Това се постига с практиката, но винаги трябва да помните, че съществува възможност и за невербална измама.

Заповед 9. Съсредоточи се върху разграничаването на признаците на комфорт и дискомфорт

Няма признаци, които точно да показват лъжата. Въпреки това е сравнително лесно да определите колко добре и уверено се чувства човек с подходящите знания. Разбира се, това не е краят на възможностите за профилиране. Но само това, като се вземат предвид особеностите на конкретната ситуация, позволява да се направят много изводи за човешкото поведение.

Заповед 10. Наблюдавай хората незабележимо

Дори ако сте следовател по време на разпит и не е необходимо да сте особено потаен, ако се взирате прекалено интензивно в другите хора, в най-добрия случай те ще ви забележат и ще променят поведението си. В най-лошия ще си навлечете неприятности. Способността за дискретно наблюдение значително увеличава шансовете ви да стигнете до истината.

 

Прилагането на тези съвети значително ще ускори навлизането ви в света на профилирането и ще ви помогне да избегнете много от грешките, които са характерни за начинаещите. 

Полезно

Leave a Reply