Кои професии вече се извършват изцяло от изкуствен интелект?

С навлизането на изкуствения интелект все по-усилено започна да се говори, че той би могъл да измести напълно човека в работата в някои професии. И това вече се случва на практика. Въпреки, че специалистите по разработката на технологията OpenAI в момента са стигнали до усъвършенстването на бета-версия, вече има професии, които вече се заместват от AI. Данните по въпроса са резултат от проучване, проведено от ResumeBuilder сред 1000 американски компании.

Какви са резултатите от проучването?

Проучването показва, че 49% от компаниите вече използват чатбот, разработен от OpenAI, а от тях 48% заявяват, че изкуственият интелект е заменил изцяло по-голямата част от служителите. Като цяло явлението засяга 23,5% от участващите в изследването брандове или почти 1 от 4. Почти всички компании обаче (93%) заявяват, че възнамеряват да продължат с използването на новата технология и дори да разширят обсега ѝ.

И това е така, защото внедряването на технологията OpenAI до голяма степен облекчава работата на мениджърите, тъй като им спестява времето, което обикновено отделят за комуникация със служителите. Освен това количеството на допускани грешки при работата се свежда до минимум, а темпото за вършене на задачи се увеличава с до 40%.

Кои са 3-те професии, в които човешката дейност е вече изцяло заместена от изкуствения интелект?

Страховете на онези, които отдавна твърдят, че изкуственият интелект ще унищожи милиони работни места, вече се превръщат в реалност.

В три от най-популярните професии човешкото присъствие намалява все повече. Според споменатата вече проучване, проведено от ResumeBuilder, 66% от компаниите използват платформата на OpenAI за писане на компютърен код, 58% – за копирайтинг и създаване на съдържание, и 57% – за обслужване на клиенти.

Анализът оценява и удовлетвореността на мениджърите от резултатите, получени от ChatGPT – 55% от анкетираните потвърждават, че качеството на работата на чатбота е отлично.

Защо качеството на работата при въвеждане на технологиите трябва да бъде контролирана от човека?

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, обясни, че ChatGPT все още не трябва да се използва за важни неща, тъй като генеративният интелект не е съвсем безгрешен. Но това изглежда не притеснява мениджърите, защото ползите от спестяването на разходи за труд компенсират проблемите с качеството, които все още характеризират технологията.

Друг аспект, който трябва да се вземе под внимание, е фактът, че е малко вероятно човешките служители да бъдат премахнати напълно. Най-вероятният сценарий е те да извършват проверки и евентуално да коригират несъвършенствата на ChatGPT.

Тази гледна точка обаче подкрепя аргументите на онези, които твърдят, че изкуственият интелект ще премахне работните места, тъй като днешните производствени дейности ще изискват по-малко работници.

Ще бъде ли отделена като отделна професия работата, свързана с проследяването на оперативните инструкции на изкуствения интелект? 

Някои специалисти твърдят, че новите работни места, създадени от появата на изкуствения интелект, също ще трябва да бъдат взети предвид. Най-обсъжданата фигура е тази на инженерите, т.е. техниците, специализирани в правилното даване на оперативни инструкции на генеративните системи с изкуствен интелект.

Да се мисли обаче, че тези цифри могат да компенсират загубата на програмисти, графични дизайнери, копирайтъри, журналисти и т.н., би било голяма илюзия. Вярно е, че биха могли да се появят нови услуги, които днес не съществуват (както се случи след появата на интернет и цифровата икономика), но най-вероятният сценарий е, че капиталистическата система ще бъде принудена да преразгледа своя организационен модел, за да го адаптира към новата технологична парадигма. А това би означавало да оставим ХХ век зад гърба си веднъж завинаги.

В статията са използвани материали от: innovazione.tiscali.it / ChatGPT sta cancellando posti di lavoro: le 3 attività che vengono già affidate alle macchine
По материала работи: Живка Аджеларова
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Топ 3 работни места, най-популярни сред студентите
Преводаческото поприще съдържа ореол на тайнство и привилегированост
Пчеларството е пример за високоинтелектуален труд

Компании

Leave a Reply