Как и защо да обичаме себе си?

Съществуват три основни функции, които дават представа какво означава адекватно самочувствие: 

  1. Защитна – солидната самооценка ще ви позволи да бъдете уверени в това, което мислите и правите, тя осигурява стабилно мнение за вас самите и следователно – спокоен емоционален фон и по-малко излагане на стрес; 
  2. Регулаторна – тя ви помага да правите избори за вашата личност по най-подходящия и навременен начин; 
  3. Развитие – правилната оценка на тяхната личност дава силен тласък на нейното развитие. 

Идеалната ситуация е тази, в която човек оценява собствените си качества и способности и адекватно разбира в какво е добър и в какво не. На тази основа той планира живота си – какво ще прави, какво ще учи и т.н. 

От ранното детство до старостта всеки около нас се опитва да ни влияе и да ни оценява – докато сме съвсем невръстни, това са родителите, после връстниците и приятелите, учителите и университетските преподаватели, колегите, шефовете и т.н.

В резултат на това ние често не си правим самооценка за действията, а взимаме под внимание единствено мнението на другите за нас и идеалите, наложени от обществото. Това обаче само ни пречи на адекватната самооценка, тъй като част от получената информация често няма нищо общо с реалността, а това ни отклонява от представата в коя посока точно да поемем и кои свои качества да развиваме. 

Едната възможност е да надценяваме възможностите си, което ще доведе до много болезнени грешки в живота.

Другата вероятност (доста по-често срещаната) е ниското самочувствие, което буквално руши живота на хората, пречи им да разкрият себе си, да имат нормални взаимоотношения с околните и да покажат максималните си възможности. Освен това се поражда комплекс за малоценност, което може да доведе до пълно разрушаване на личността, липса на финансова сигурност и т.н.

Ако страдаме от ниско самочувствие, не е добре да започваме собствен бизнес, тъй като няма да притежаваме необходимите качества като активност, самоувереност, готовност за поемане на рискове и вземане на решения. 

Липсата на увереност в себе си изчерпва енергията на човека и ограничава действията му, което води до влошена психическа неустойчивост, при която човек е способен само да мечтае за действие, но не и да действа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какво представлява методът 80/20 за управление на времето?
Кои характеристики на служителите работодателите оценяват високо?
Какви капани крие наемането на роднини в бизнеса?

Какво означава да обичаме себе си? 

Ако си мислите, че да обичате себе си означава да се превърнете в нарцис, то със сигурност грешите. Този термин е свързан със самочувствието ви и означава, че само човек, който е в състояние да оцени себе си, като подчертае всички свои силни и слаби страни, може наистина честно и справедливо да се отнася към своята личност. 

Може би вече стана ясно, че ниската самооценка ще ви накара да виждате само негативните неща в себе си, което, разбира се, няма да доведе до нищо добро. 

Оправданата любов към себе си, основана на силните ви страни и постоянната работа върху слабите ви страни, е ключът към доброто отношение на другите към вас. 

Защото иначе е много е трудно човек, който не цени и не уважава себе си, да бъде обичан. Взаимоотношенията с него са по-скоро проява на съжаление, отколкото нещо друго. Конкурентоспособността в бизнеса, изборът на съпруг/съпруга и много други неща са възможни само ако имате правилни самооценка и отношение към себе си. 

Постоянното търсене на грешки в себе си не е добър вариант, а колкото до самокритиката – чудесно е да я прилагате, но това трябва отново да става балансирано – похвалата да се редува с посочване на проблемите, прошка и уважение към собствената ви личност.

Психиката ни разполага с достатъчно специфични механизми, за да ни предпазва от болка, дискомфорт и различни заплахи. 

Нашето съзнание е само видима част от огромен айсберг, в който се крие подсъзнанието. Той от своя страна се състои от различните ни лица, които съставят нашата личност, като всяко от тях влияе на съзнанието и тялото ни, изразявайки постоянно своите желания и нужди.

Затова, ако потискате естественото си желание да бъдете щастливи, може да развиете комплекс за малоценност и най-тъмните страни на психиката ви да вземат превес, което може да доведе до сериозни психологически проблеми.

Полезно

Leave a Reply