Как да напишете впечатляваща автобиография, дори и да нямате професионален опит?

Липсата на опит не е рядкост за новозавършилите студенти. 

И вие ли сте завършили скоро и нямате какво да напишете в графа “Професионален опит”? 

Не позволявайте това да ви обезкуражи да кандидатствате за желаната работа. 

Ето няколко съвета как да напишете впечатляваща автобиография, дори и да нямате достатъчно опит.

Опишете способностите си

Подобно описание в началото на автобиографията ви е изключително важно. Разкажете на потенциалния работодател кой сте и какво можете да предложите. Тъй като нямате голям професионален опит, може да искате да наблегнете на образованието и уменията си. Бъдете кратки.

Ако имате дълъг списък с умения, не ги изброявайте всичките. Вместо това трябва да проучите обявата за работата, за която кандидатствате. Подчертайте тези свои качества тези, които са споменати в описанието на длъжността и които са от значение за работодателя и длъжността, за която кандидатствате. Можете също така да проучите обяви за други работни места в същия бранш. Съставете списък с общите умения, които се изискват за тези позиции.

Притежаването на уменията, които работодателят търси, ще увеличи вероятността да се явите на интервю. Въпреки това не е препоръчително да лъжете за това, което знаете или в което имате опит, тъй като има вероятност да бъдете разкрити по-късно.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са грешките в автобиографията, които ви пречат да си намерите работа?
10 урока, които всеки стажант научава за своята кариера и живот
Как да се справим с вредното обществено мнение?

Какво да напишем в раздела “Професионален опит”, когато нямаме такъв?

За новозавършилите студенти този раздел може да бъде предизвикателство, но не и проблем, който не може да бъде решен. Очевидно е, че не можете да оставите полето празно. Как ви звучи да попълните този раздел, като опишете опита си в гледането на деца? Дори и да ви се иска, не го правете. Освен ако не си търсите работа като бавачка.

Вместо да се фокусирате върху професионалния опит, който ви липсва, насочете вниманието към уменията си. Спомнете си за уменията, които сте посочили в частта от автобиографията, и се спрете подробно на всяко от тях. Не забравяйте да обясните как сте използвали всяко умение. 

Например:

-> Как сте приложили тези умения в курсовата си работа?

-> Научихте ли някакви умения в извънкласната си работа?

-> А имате ли опит с доброволческа дейност? 

-> Как сте приложили тези умения?

Дори и да не получите заплащане за работата си, тя все пак е важен опит. Него също можете да включите в автобиографията си, защото все пак сте придобили ценни умения и опит, които ще ви бъдат полезни в бъдещата ви кариера. 

Можете да споменете умения за управление на проекти или лидерски умения. Например ако сте участвали в планирането или организирането на дейностите на екип по време на доброволчески проект.

Избройте професионалните си интереси

Ако сте били на стаж или сте работили като доброволец в някоя компания или организация, можете да посочите датите и длъжностите в този раздел – с какво сте се занимавали, къде сте ходили. С други думи можете да дадете кратко обяснение за ролята и за отговорностите си, които са релевантни на професионалния опит. Приложете необходимите доказателства – снимки, писмени материали, статии, в които са писали за вас или пък вие самите сте съставяли, ако сте се развивали в областтта на журналистиката.

Тъй като обаче вече сте посочили опита си в горните раздели, не е необходимо да повтаряте същата информация тук. 

Ако нямате никакъв професионален опит, можете да не включвате този раздел в автобиографията си и да наблегнете повече на личните си умения и качества.

Полезно

Leave a Reply