Какво представлява методът 80/20 за управление на времето?

Методът 80/20 се нарича още “принцип на Парето”, тъй като негов откривател е италианският икономист Вилфредо Парето. Той забелязва, че хората в обществото естествено се разделят на “жизненоважно малцинство”, представляващо онези 20% влиятелни и богати хора, и “незначително мнозинство”, съставено от обикновени работници, служители, хигиенисти и т.н.

По-късно Парето открива, че почти всички икономически дейности в Италия са подчинени на този принцип, тъй като 80% от богатството в страната по негово време се контролира от 20% от населението.

Методът 80/20 би могъл да бъде приложен към почти всяка ситуация от ежедневието и да окаже положително влияние при управлението на времето. Затова разбирането на този принцип е от съществено значение, тъй като той ще ви помогне да подреждате задачите си по важност за деня, седмицата или месеца.

Как работи принципът на Парето?

Принципът на Парето е концепция, която предполага, че две от десетте точки в общия списък със задачи ще се окажат по-ценни от останалите осем точки, взети заедно.

Тъжният факт е, че повечето хора отлагат изпълнението на 10 или 20% от най-ценните и важни неща, а вместо това правят по-маловажните 80%, които почти не допринасят за успеха им. Характерно за човешката психика е да бяга от трудностите, да оставя нещата да се оправят от само себе си. Само малцина са тези, които имат волята най-напред да изпълнят трудните 20% и това, естествено, им дава предимство – те по-бързо стигнат до успеха от останалите.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са 5-те основни причини за ниско самочувствие?
Десет правила, които ще ви помогнат да спестите време
Кои характеристики на служителите работодателите оценяват високо?

За да приложите метода 80/20 най-напред вземете лист хартия и запишете десет цели. След това си задайте въпроса, ако можете да постигнете само една цел от списъка днес, която да окаже най-положително въздействие върху живота ви, коя ще бъде тя? Използвайте подобен въпрос, за да изберете и втората по важност цел. След като направите това упражнение, вече ще сте определили 20% от най-важните си цели, които ще ви помогнат повече от всичко останало.

Сигурно се питате какво да правите с останалите осем цели? Изхвърлете ги и се съсредоточете върху тези, които сте избрали като най-ценни. В края на краищата те също се разделят на по-малки цели и тук също може да се приложи правилото на Парето.

Фразата “Изяжте първо по-голямата хапка” става известна, благодарение на американския мотиватор за успех Брайън Трейси и е абсолютно валидна при прилагането на метода 80/20.

Често виждате хора, които изглеждат заети по цял ден, но не постигат почти нищо. Това почти винаги се дължи на факта, че са заети с дребни задачи, докато отлагат едно или две неща, които биха могли да им донесат истинска полза.

Истината е, че най-ценните задачи, които водят до успех в живота, често са най-трудните и предизвикателните, а резултатът от тях може да се види дори след години работа. Много по-лесно е да свършите нещо просто, защото ще видите резултата веднага и това ще ви мотивира.

Преди да започнете работа, винаги се питайте: “Дали тази задача е част от моите 20% или 80% от дейността ми?”.

Не се изкушавайте да се заемете първо с дребните неща. Ако решите да започвате деня си с малки задачи, скоро ще придобиете навика винаги да започвате и да работите с малки задачи. А това няма да ви се отрази добре на личностното развитие.

Полезно

Leave a Reply