Какво представлява антитайм-мениджмънта?

Някога задавали ли сте си въпроса кой управлява времето ви в рамките на тайм-мениджмънта? Сигурно си мислите, че това е работодателят ви – нали той е човекът, който изготвя работния ви график, поставя ви конкретни задачи и ви казва кога, къде и какво да правите?

Но всъщност времето за вършене на задачи го управлявате самите вие. Стараете се да намерите баланс между личния живот и кариерата, за да успеете да свършите всичко важно през деня.

Един от авторите на трудове, посветени на управлението на времето, Ричи Нортън, предлага своя методика за намиране на баланс между професионалния и личния живот, която основава на идеите на Стивън Кови. 

Нортън не прави нищо друго освен да преосмисли и да опише личните си наблюдения върху резултата, до който достигат компаниите и хората, увлечени от концепцията за управление на времето. Той забелязва, че целите и навиците на работното място в много отношения са се превърнали в самоцел и почти никой не забелязва, че всичко, което се прави, всъщност има за задача да подтикне към развитие на мисълта и различен начин на живот.

Ричи Нортън твърди също, че традиционните инструменти за управление на времето са от съществено значение за измерване на усилията, полагани от служителите и според него това е причината те никога да не са били предназначени за свободна употреба.

Затова Ричи Нортън предлага своя стратегия, насочена антитайм мениджмънт, която има за цел да помогне на човека сам да контролира времето си и да решава какво, кога и къде иска да правите.

За да започнете да практикувате метода антитайм мениджмънт, трябва най-напред да идентифицирате така наречените “крайни цели”. Или казано с метафората на Аристотел – трябва да съставите цяла концепция при какви условия и след колко време жълъдът (вашата идея) ще се превърне в дъб (успешно постигната цел).

В живота обаче много хора избират да заложат на сигурно и да пресадят директно израснал вече дъб. Защото според тях няма гаранция, че от жълъда изобщо ще се появи такъв.

Но както казва Ричи Нортън целта не е толкова важна. Значение има пътят до нея, както и успехът и удовлетворението, които идват като резултат от постигането ѝ.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са десетте заповеди на профайлъра?
Какво представлява принципът на Айзенхауер?
Как да преборим вредните си работни навици?

Затова, след като определи крайната си цел, човек може да промени решенията си за това кой иска да бъде и какво да прави. С други думи може да се съсредоточи изцяло върху самата цел и върху начините за постигането ѝ и това да успее да промени живота му.

Ричи Нортън дава следния пример. Да речем, че сте си поставили за цел да купите идеалното бюро. Можете да проектирате, да наемете изпълнител и да създадете тази маса. Но е добре да започнете, като определите точно каква е целта ви: да имате семейна маса в къщата или да имате красиво изживяване при хранене. Ако целта е втората, може би ще е достатъчно да използвате услуга за доставка на храна или просто да отидете в кафене. След като определите целта си, стъпките в процеса на нейното постигане намаляват и се спестява време.

Именно въпросното намаляване на целите Нортън нарича “повратна точка във времето”. Това е един от начините човек да спаси мечтата си, като я “премести” от края на времевата линия към по-преден план.

А за да “преобърнете” времето и да стигнете до целта си, трябва ясно да определите четири по-малки цели, които ако успеете да съчетаете правилно, със сигурност ще ви отведат до успеха. Те са: лична, професионална, човешка и лидерска.

Личната цел е свързана с вашите лични приоритети, като например здравето ви. 

Професионалната цел е свързана с развитието ви в кариерен план, например повишение или признание. 

Човешката цел е свързана с отношенията ви с хората, които играят важна роля в живота ви, като например семейството ви. 

Лидерската цел е свързана с действия, които ви зареждат с енергия.

Направете си списък с цели и всеки път, когато сте изправени пред избор, се питайте дали това съответства на вашите приоритети. Така важните за вас неща ще се превърнат в пътеводната ви звезда в живота и ще ви направят успешни личности.

Полезно

Leave a Reply