Професиите на бъдещето

Професиите на бъдещето все още са неизвестни за нас и най-вероятно ще надминат всички наши представи. Тази тенденция наблюдавахме  през последните няколко десетилетия, които промениха неимоверно начинът, по който работим. Част от работните позиции изчезнаха, а на тяхно място се появиха такива, за които никога преди не бяхме чували.

Преди години за нашето общество беше невъзможно да си представи как след години ще можем да поберем компютрите в джобовете си. Питахме се „Къде ще е мишката и клавиатурата и как ще използваме функциите на стационарния компютър, ако той не е такъв, какъвто е“. И след няколко години се появиха таблетите, които ни харесаха толкова много, че ни накараха да забравим за клавиатурата. И ето как, технологиите промениха начинът ни на живот, а в това число и професиите ни.

Всичката тази техника около нас би била безполезна ако в нея няма софтуер, който да й вдъхне живот. А за този софтуер трябва някой да се грижи. Така малко по малко, професията софтуерен инженер стана толкова популярна, че не бихме си представили да я няма.

В следващите редове ще изброим няколко от евентуалните професии на бъдещето, които се очаква да се появят.

Треньор „Изкуствен интелект“

В последно време компютрите ни събират огромно количество данни за човешкото поведение, които ще бъдат в основата за развитието на изкуствения интелект. Това води човечеството към предположения, че този интелект ще се нуждае от специална помощ. На този етап, можем да предположим, че ще се появи професията Треньор „Изкуствен интелект“ .Той ще бъде отговорен за обучението, както на човека, така и на асистиращия му изкуствен интелект, като ще им помага да развият ефективни взаимоотношения.

„Космически работници“

Ако филмите на Marvel ни се струваха доскоро като фантастика, то според проучвания  до около 2030 година тези сценарии ще са реалност.

Според учените, космическият туризъм ще стане толкова популярен, колкото обикновения такъв – все едно летим до любимата си дестинация. И до днес холандски специалисти разработват пътуване до Марс, та дори и колонизация на планетата, като вече 200 000 души доброволно са поискали билети до тази нова „дестинация“.

Специалист „Създаване на виртуална реалност“

С появата на социалните мрежи с всеки изминал ден все повече хора се потапят в несъществуващ свят на възможности и емоции. Скоро ще се появят виртуалните офиси, музеи, общински учреждения и др. Незнайно защо, но все повече хората изпитват необходимост да живея в свят, който не съществува. Прогнозира се създаването на все повече VR устройства, като това безспорно ще доведе и до необходимост от подобни специалисти.

„Екоинженер“

Проблемът с  отпадъците расте, колкото и да се стараем да се справим с него. Все още човечеството изхвърля по няколко милиарда тона боклуци ежегодно. Нуждата от специалисти с добри идеи в областта на еколоията се увеличава и никак не е невъзможно тази професия да се окаже изключително необходима.

„Консултант по меки умения“

Въпреки развитието на IT сферата, не всичко ще бъде напълно дигитално. Счита се, че меките умения или т.нар. „soft skills“ ще бъдат от първостепенна важност, защото правилното развитие на лидерските ни качества, умението за разпределяне на времето, предоставянето на адекватна и навременна обратна връзка ще бъдат нещата, с които ще превъзхождаме всяка машина.  Именно защото толкова ще бъдем погълнати от джаджите, разговорите помежду ни се очаква да станат дефицит. Поради тази причина, можем да смятаме, че професията „Консултант по меки умения“ ще бъде доста ключова в бъдещото ни развитие.

Професиите на бъдещето ще са различни и това е в реда на нещата. Светът се развива, а с него всичко останало. Дали професиите на бъдещето ще ни се сторят странни отначало или ще свикнем бързо с тях, ще видим. Имаме още малко време.

Автор: Мария Георгиева

My Job, Професии