Правила за оцеляването на стажант-програмиста

Какви правила трябва да се следва стажант-програмиста по време на стаж, за да се представи добре и да извлече максимални ползи за по-нататъшен растеж?

Учете, не чакайте да бъдете научени

Основните качества на един добър стажант-програмист са любознателността и инициативата. Чудесно е, когато той учи нещо, а не чака да бъде научен. И е много лошо, когато се чака „команда“ от ментора да напише дори един прост код.

Компаниите обичат тези, които се стремят към знания. Разширете професионалните си хоризонти, ходете на конференции, четете книги в своята област, обсъдете нова за вас информация и поискайте съвет.

И помнете – инициативата се наказва само с успех. Практически всеки лидер оценява инициативата. Чувствайте се свободни да изразявате идеите си. Ако на някой друг му е хрумната същата идея, те ще ви подкрепят, или просто ще ви кажат, че вече са пробвали тази идея.

Питайте разумно

Не питайте нищо, мислейки, че това показва интерес и увеличава шанса за намиране на работа. Задавайте само смислени въпроси и само ако не можете да използвате Google. Това ще помогне да се утвърдите като човек със солиден подход.

Перспективният стажант-програмист ( а и служител) задава правилни въпроси, това показва, че той разбира своите задачи, а не просто го прави на случаен принцип.

Бъдете търпеливи

В големите компании решенията обикновено се вземат внимателно, след като са преминали няколко инстанции за съгласуване. Имайте търпение и приемайте за даденост, че трябва да се върнете към една и съща задача няколко пъти, правейки понякога оскъдни промени.

Веднага признавайте незнанието

За стажант-програмиста е важна искреността, по-добре е да каже веднага, че не знае нещо, за да му се помогне, отколкото да каже, знам, мога, а всъщност е „ чул съм нещо, видял съм нещо“. Не е най-важното колко много знае стажанта, а колко бързо се учи и довежда задачите до край.

Не се подмазвайте

Не е нужно да се опитвате да угаждате на екипа, това поведение ще бъде забележимо и ще доведе до обратния ефект на отхвърлянето. Ако проявите здравословен интерес към задачите, съобразявате се със сроковете и искрено се интересувате от проекта, по който работите, екипът ще ви приеме както като стажант, така и като начинаещ. Чувството за хумор и позитивното отношение към всичко ще изглади некомфортното усещане в новия колектив.

Споменавайте своя предишен опит, но не прекалявайте

Вкарайте предишния си успешен опит в днешната работа, но не прекалявайте. Твърде чести изказвания: „И ние на предишното място….“ Или „А нас ни учиха….“ Могат да действат дразнещо. И рискувате да чуете: „А тук всичко е различно“.

Отделяйте теорията от практиката

Не всичко, което се преподава в института, може да се реализира на практика. Така че, компанията може има инсталиран остарял софтуер, който е несъвместим с ИТ иновациите, за които преподавателите така ентусиазирано са ви разказвали. Следователно, още едно много важно предупреждение за стажант-програмиста, никога да не се ругаят инсталираните в компанията програми и оборудване. Ако знаете нещо наистина по-добро и в същото време по-икономично, тогава деликатно и ненатрапчиво опишете всички предимства

Помнете – нищо не е невъзможно

Служителите на големите компании често казват: „ Това е невъзможно да се реализира “, виждайки някаква обемна и плашеща задача. Помислете внимателно, преди да откажете. След разглеждане на проблема в детайли е напълно възможно да се разбере, че не е толкова нереално, макар и много трудоемко.

Програмирането е изключително гъвкаво нещо, с помощта на което можете да реализирате най-невероятните идеи в живота

My Job, Стаж