Най-търсените професии в света

Според експерти през следващите 12 години на пазара на труда могат да се появят до 136 нови специалности.

Сред най-търсените професии са:

 • IT-медик;
 • космогеолог;
 • дигитален лингвист;
 • оценител на интелектуална собственост.

Наред с развитието на ИТ направлението, значително внимание ще бъде отделено на алтернативната енергетика, енергоспестяването, еко-дизайна, услугите и роботиката. Между другото, според носителя на Нобелова награда по икономика Кристофър Писаридес, в близко бъдеще ще има само няколко области, в които роботи не могат да заменят хората: здравеопазване, образование, гостоприемство, недвижими имоти, битови и персонални услуги. След като правилно разбрахме вектора на развитието на обществото, сега можем да изберем наистина обещаващи професии.

Компанията Promo-choice проучи данни от различни проучвания и състави ТОП 10 на най-търсените професии:

 1. ИТ специалисти. Програмистите, уебмастърите и специалистите по информационна сигурност заемат водещо място сред най-търсените специалисти.
 2. Инженери. Производството се нуждае от нови технологии, както и от оптимизиране на съществуващите, за да се намалят разходите и да се увеличат спестяванията. Сред търсените специалности се открояват инженерите по интернет сигурност.
 3. Химици. Водещите продавачи на горива търсят алтернатива на енергийните източници, осъзнавайки, че природните ресурси са ограничени и решението на този проблем ще донесе несъизмерима печалба в близко бъдеще.
 4. Бизнес аналитици. Индустриалната революция и глобализацията на търговските и икономическите отношения не преминават без увеличаване на рисковете. Следователно техният подробен анализ ще бъде много скъп.
 5. Природозащитници. Урбанизацията, като една от тенденциите на 21-ви век, донесе нови предизвикателства – замърсяване с газ, възстановяване на отпадъците, замърсяване … В тази връзка експертите прогнозират увеличаване на търсенето на еколози в близко бъдеще. Журналистите на Forbes дори измислиха нова професия – градски екологисти.
 6. Лекари. С развитието на човешкото общество, човешките болести неизбежно се развиват. Има не само мутация на вируси, но и нови. Ето защо тази професия е била и винаги ще бъде в списъка на най-търсените.
 7. Маркетолози. Пазарните отношения неизбежно водят до търсене на нови подходи при продажбата на стоки и услуги. А вече без красива опаковка или успешен лозунг, като правило, вече не се получава. Настъпва ерата на маркетолозите.
 8. Преводачи. Международната бизнес комуникация се развива с невероятни темпове и този процес ще продължи. Отделно отбелязват и източното направление, а експертите по източните езици ще бъдат особено ценни.
 9. Специалисти в сферата на услугите. Обхватът е неограничен. Вече с тяхна помощ ние можем не само да избираме собствените си дрехи, да разработваме диета или да планираме ваканция, но и да летим в космоса. „Всеки каприз за вашите пари“ точно отразява бъдещото развитие и значение на тази област.
 10. Логисти. Търговията, миграцията, всичко е по някакъв начин свързано с движението на хора и стоки, поради което представителите на тази професия са все още ценни.

И като бонус

Психолози и лични консултанти. Компетентните психолози в наше време са станали рядкост. И през следващите десет години търсенето на тази професия се очаква да нарасне в европейските и близкоизточните страни.

My Job, Професии