Кой е IT рекрутър – особености на работа в IT

Професията рекрутър става все по-популярна. Това не е изненадващо. Конкуренцията на пазара на труда нараства. Ценният персонал е много търсен и не е толкова лесно да го намерите. Това важи особено за IT сферата, където един програмист има няколко предложения за сътрудничество. Тук работата на рекрутъра набира нови обороти. Обикновения специалист е малко вероятно да се справи.

Кой е ИТ рекрутър и какви са характеристиките на работата му?

IT рекрутърът не е просто специалист в търсенето и подбора на кандидати за свободна позиция. Не е достатъчно да се намери човек, който отговаря на критериите на компанията, трябва да го убедите и в стойността на вашето предложение.

Особеност №1

Да, спецификата на разработчиците е, че повечето от тях не търсят работа. Самата тя ги търси. Ежедневно програмист може да получи няколко предложения от различни компании в LinkedIn.

Освен това IT пазарът се развива бързо, следователно има повече свободни места за някои позиции, отколкото самите специалисти. Рекрутърът трябва да знае къде да намери такъв човек и как да предизвика интереса му към компанията. Много разработчици, уморени от вниманието на рекрутърите, често автоматично отказват свободни работни места. IT рекрутърът трябва да бъде готов за това. Защото всъщност всеки разработчик е потенциално готов да премине на нова работа. Основното е да се знае какви мотиви го движат и какви аргументи ще сработят.

Особеност №2

Трябва възможно най-добре да разбира IT сферата. Рекрутърът трябва да има основни познания за езиците за програмиране и IT речник. Да, трябва! В противен случай той няма да може да общува с кандидата на същия език. И това е много важно. Информираността изгражда доверие. Ако рекрутърът покаже, че разбира за какво говори, тогава той ще спечели доверието на кандидата. Всички приемаме сериозно само равни на себе си хора. Както виждате, рекрутърът е пълноценен IT специалист, който не е достатъчно просто да знае инструментите за търсене на персонал. Трябва да знае кого търси и как работи цялата система. Но трудностите се изплащат изцяло.

Особеност №3

Големите компании разполагат с цял персонал от рекрутъри. В IT тази позиция е точно същата градация като за програмисти (Junior, Middle, Senior). Ако говорим за заплата, то през първите две години работа заплатата на рекрутъра става 1,5 пъти по-висока от тази на специалист, който през това време е работил в друга професионална област.

И не е нужно да учиш години наред, за да станеш рекрутър. Опитът, разбира се, винаги е плюс, но много компании са готови да наемат и без него.

My Job, Професии