Как да търсите правилно работа

Какво се случва, когато кандидатът за работа първо действа и след това мисли? Нищо. Успехът зависи от предварителната подготовка и без такава подготовка няма да има успех. Всеки търсещ работа иска процесът на търсене на работа да приключи възможно най-скоро и да завърши с предложение.

И при това нищо не предприема за да се гарантира, че всички етапи на този процес работят като съгласуван механизъм, и всички стъпки са предприети в правилната посока, последователно и без прекъсване.

Това може да бъде постигнато, ако изградите процеса на търсене, използвайки специални методи и ресурси, благодарение на които целта, задачите и стъпките са сведени до ясна и прозрачна система и всяка следваща стъпка е предприета не случайно, а като част от целия процес.

В процеса на намиране на работа хората неизбежно получават отказ за работа. По различни причини. Неуспехът разстройва, намалява самочувствието, разочарова. Затова ще предложим на кандидатите, които са в процес на объркване, съвети чрез които да имат възможност да повлияят на процеса на търсене и да коригират стъпките си по заетостта.

Поставяне на цел за търсене на работа

За да започнете търсене на работа, трябва да зададете цел. Без цел няма действие. Търсенето на работа не е цел, а процес на заетост. С правилната цел се провежда ефективно търсене на работа.

Анализ на пазара на труда и SWOT-анализ на компетенциите

Коя цифра да назовем? По време на интервюто е трудно да се отговори на въпроса „колко искате да печелите?“ Затова трябва предварително да се подготвите, за да разберете точно нивото на заплатите на пазара на труда. В края на краищата, пазарът на труда е преди всичко пазар. И на пазара за всеки продукт има своя собствена цена. Ще се научите как правилно да изчислявате цената на труда си и как да определите обективно и да спорите с работодателя си колко пари искате за вашата работа и защо.

За да направите това, ще ви предложим да извършите случая „SWOT-анализ на компетенциите“. Ще можете да идентифицирате силните си страни и да добавите получената информация към автобиографията си.

Как да съставите продаващо резюме?

Защо трябва да коригирам резюмето за всяка работа. В свободното място работодателите говорят за своите нужди и изисквания. Как да определите длъжностните характеристики, които работодателите ще търсят в автобиография.

Как да се адаптира автобиографията към изискванията на свободното работно място. Знаейки критериите за избор на кандидат, можете значително да спестите време, да премахнете ненужната информация от вашето резюме, оставяйки само тези задължения и умения, които отговарят на изискванията на работодателя.

Съпровождащо резюмето мотивационно писмо

Мотивационно писмо е кратък текст, състоящ се от 3-4 параграфа и изпратен с резюмето. Как да направите мотивационно писмо без професионален опит. Това, което рекрутиращите агенции за набиране на персонал искат да видят в писмото, и това, което мениджърите по човешки ресурси търсят, когато отговарят на работа. Доверете се на текстовете, които са написани на прост език, описвайки най-важните неща кратко и ясно.

Отворен и затворен пазар на труда. Как да работим с агенции за подбор на персонал.

Ако просто поставите автобиографията си на сайтове, вие сте в контакт само с един вид работодател. Въпреки че в действителност по това време има повече потенциални работодатели на пазара на труда. Затвореният пазар на труда обединява работодатели, които не публикуват свободни работни места. Причините са различни. Например, търсенето се осъществява в рамките на компанията сред нейните служители или сред техните познати. Ето защо, трябва самостоятелно да отидете в компанията. Как да направите това? IT Career Fair може да ви помогне в това.

Как да преминете интервю с HR

Как да се настроите и да не се страхувате от интервюто? Какви капани ви очакват? От какви части се състои класическо интервю? Подготвяне на презентация – история за себе си. За да заинтересувате работодателя веднага, трябва да имате време да се „продадете“. За това ще имате няколко минути. Прочетете статията  „3 тайни при наемане на служители“.

Как да преминете интервю с ръководителя

Как да покажете себе си на интервюто като кандидат, който ще осигури най-добри резултати в компанията. Професионалните постижения са най-доброто доказателство на въпроса – „защо точно вие трябва да получите тази позиция?“.

 

My Job, Полезно