Как да отговорите на въпроса на интервюто „Защо да изберем именно вас?“

Въпросите на интервюто често са объркани, особено тези, в които трябва да докажете превъзходство над другите кандидати. Не се притеснявайте: такива въпроси са възможност да се обобщи интервюто и отново да ви разкажем за ползите.

Ако интервюто е преминало добре, то аргументирания отговор на въпроса „Защо да изберем именно вас?“ ще помогне да докажете, че вие сте идеалния кандидат. Ние сме подготвили три стратегии за отговор на коварния въпрос.

Взаимна полза

Тази стратегия предполага, че в отговора ще докажете – от решението да наемат вас на работа ще спечелят всички: и вие и работодателя. Добре е за една компания да избере човек, който ще получи много ползи от работата – такъв служител има ясна мотивация и е малко вероятно да се откаже внезапно.

Затова опишете ползите, които компанията ще получи с пристигането ви: нови идеи, практически знания, съмишленици с едни и същи ценности, а след това посочете защо тази позиция е важна за вас. Може би сте доволни от работния график, отдавна мечтаете да работите в тази област, или обожавате продукта на компанията.

Служител на годината

Ако разбирате, че вашият опит и професионални умения са средни, съсредоточете се върху силната заинтересованост.

Като начало, направете сериозен анализ на дейността на компанията, прочетете за нейното развитие, значими събития, големи сделки. Опитайте се да разберете какви над проекти в момента работят в компанията. След това помислете как да увеличите продажбите, с какви компании ще започне сътрудничество, какво да подобрите в работния процес и, най-важното, как можете да го повлияете. По този начин ще покажете дълбоко разбиране за дейността на компанията и готовност за работа в нейна полза в момента.

Ще реша всички проблеми

Отвореното работно място е знак, че фирмата има проблем: няма достатъчно работна ръка, необходими са нови идеи или разходите за реклама не се изплащат.

Работодателят не иска да решава нищо, той иска някой, който знае да дойде и сам да разреши проблема и вие трябва да сте този човек. За да направите това, трябва да проучите вакантното място и да разберете над какви задачи предстои да се работи. След това подгответе решения за фирмените проблеми и ги кажете в отговор на въпроса „Защо да изберем именно вас?“. Така ще покажете, че с единия крак вече сте в компанията, разбирате какво трябва да работите и знаете как.

Не забравяйте, че вие също трябва да задавате въпроси на интервюто, за да покажете интерес към позицията.

 

 

My Job, Полезно