Как да обсъдим въпроса за заплатата с рекрутърът?

Обсъждането на заплатата винаги е малко неудобно, но си заслужава. За съжаление няма универсален начин, който да ви помогне да проведете перфектен разговор по тази тема. Всичко може да повлияе на хода на разговора – от липса на време до дупки в бюджета на компанията. Следните съвети от набиращите персонал обаче могат да увеличат шансовете ви да получите желаната заплата.

Не се страхувайте от рекрутърът

Мнозина влизат в преговори, мислейки, че това е игра и трябва да победят. Всъщност този човек е добър приятел, тъй като е в негов интереси се съгласите с предложението. Рекрутърът иска да сте щастливи. Използвайте това в своя полза и се опитайте да преговаряте с него, дори ако ръководителят на заетостта ви изпрати оферта. Ако нямате такава възможност, все пак се опитайте по някакъв начин да се свържете с рекрутера. Попитайте го как да разговаря с този конкретен мениджър или да задава конкретни въпроси. Освен това, обсъждането на заплатата с рекрутъра ще ви помогне да избегнете неудобни ситуации.

Знайте пазарната си стойност

Винаги е лесно да се каже: „Искам да ми се плаща толкова, колкото струвам.“ Но знаете ли каква е пазарната ви стойност? Трябва да кажете на рекрутъра числата. Разговаряйте с реални хора и разглеждайте сайтове за заплати. Разберете мнението на други рекрутъра и мениджъри по наемане на персонал. Свържете се в LinkedIn с хора, които работят в същата индустрия като вас. Говорете с приятели и познати. Най-добрият начин да разберете заплатите в дадена област е да попитате приятели с подобна квалификация, които работят във вашия град. Разбира се, всеки има различни квалификации, но по този начин можете поне приблизително да изчислите стойността си.

Опитайте се да повдигнете въпроса за заплатата възможно най-бързо. Ясно заявете очакванията си и бъдете учтиви. Веднага щом офертата е в джоба ви, бързо започнете преговори.

Защо? Така показвате, че сте изключително заинтересовани от тази работа. И по-важното е, че можете да избегнете негативните последици. Ако изчакате до края, за да започнете преговори, тогава поставете компанията в неудобно положение. Възможно е работодателят да обмисля други кандидати и ако забавите решението му, ще проявите неуважение към него и кандидатите, които чакат отговор. Освен това рекрутерът ще има по-малко време да се състезава за вас.

Назовете първи желаната от вас заплата

Потенциалният работодател може да ви попита колко искате да спечелите. Бъдете готови да кажете точно число. Експертите спорят дали кандидатът първи  да посочи желаната заплата. Въпреки това, психологическите проучвания редовно показват, че това е за предпочитане. Числото, което посочите, ще зададе тон на всички предстоящи дискусии.

Винаги искам да изчакам, докато компанията назове първо заплатата: можете да започнете от тази сума и ще сте сигурни, че не сте посочили твърде ниска заплата. Но рекрутърите единодушно смятат, че това няма да помогне. Първо, честните компании няма да занижат сумата, само защото сте се обадили първи и сте назовали заплата по-малко от тази, която смятат да ви предложат.

Ако рекрутерът знае какво искате, ще му бъде по-лесно да разбере дали вашите очаквания съвпадат. Ако малко подценявате своя труд, няма какво да се притеснявате. Ако, напротив, го надценявате, можете лесно и бързо да разберете какво да направите след това.

Ако искате да управлявате разговора, назовете число, преди рекрутерът да го направи – най-вероятно това ще се случи в края на първото интервю. Ако печелите големи пари във вашата индустрия, най-добре е да кажете това предварително: обяснете колко печелите сега или поне колко очаквате да получите в новата компания. В противен случай ще загубите своето време и това, на фирмата.

На днешния пазар на труда шансовете за намиране на работа за човек с висше образование са доста високи. Това означава, че набиращите персонал се състезават помежду си, за да намерят най-добрите кандидати и можете да използвате това, за да се възползвате, като знаете каква е вашата стойност на пазара на труда.

Тези съвети също ще ви помогнат, докато говорите за повишение. Между другото, този разговор ще ви бъде по-лесен, защото сте запознати с хората, с които ще говорите. Знаете как да събудите тяхното съчувствие, интерес. Използвайте това в своя полза.

My Job, Полезно