Как да направите кариера в голяма компания

Можете да направите кариера в голяма компания и това не е аксиома, а по-скоро теорема, която изисква доказателство. Въпросът за пола излиза на преден план.

Многобройни изследвания показват, че жените играят второстепенна роля в някои организации. Те са по-малко на големи управленски позиции, а някои длъжности изобщо не са свързани с по-слабия пол. Като говорим за това как да получим желаната длъжност, ние вземаме под внимание този въпрос и даваме препоръки, които са от значение за всички. И за мъже, и за жени.

Лош е този войник, който не мечтае да стане генерал“.

Вземете под внимание нивото на вашите амбиции

Невъзможно е да се направи кариера като мениджър, ако сте доволни от позицията на подчинен и сте посветили години от живота си, тъпчейки на едно място. Кариера в голяма компания може да се направи, когато сте постоянно недоволен от състоянието на нещата. Имате малко власт, малко компетенции, малко умения. Винаги мечтаете за кариера и професионално израстване. Вие сте решени да спечелите и сте готови да отидете напред до самия връх. Оценете амбициите си, наистина ли искате да сте на ръководен пост?

Включете логическото мислене

Сухата логика, прагматизъм и стратегическо мислене, това са инструментите на бъдещия ръководител на голяма компания. Вашата компания ще оцелее, ако главата ви работи за резултат. И се измерва в цифри. Всеки проект трябва да се разглежда по отношение на неговата адекватност към разходите, рентабилността и ползите, които компанията и нейните служители ще получават след изпълнението на плана. Не забравяйте за рисковете и възможните санкции. Извън този подход няма да видите кариера.

Говорейки на следващото събрание и разговаряйки за ползите от вашия собствен проект, дайте повече визуален материал. Графики, чертежи, сравнителни таблици, с една дума, всеки съвременен вид визуализация ще помогне. В този случай, вашата реч ще бъде запомнена, но най-важното – те ще си спомнят размера на печалбата, която проектът ще донесе.

Същата стратегия трябва да се следва по време на лични разговори с настоящия ръководител на компанията. Говорете с него по отношение на броя и ползите. Ясно очертайте перспективите, които ще се отворят след изпълнението на вашия проект, и загубите, които заплашват да изберат друга стратегия. Не забравяйте, че преди да подадете информация, тя трябва да бъде проверена три пъти и да бъде предадена на съда от компетентни специалисти.

Добавете активност

Научете се да говорите с клиенти, инвеститори, служители, персонал и ръководство. Научете се да обяснявате своята позиция, да поемате удари върху себе си, да внасяте коректно предложение в ситуация, когато всички се намират в ступор. Не се поддавайте на страх и масово безпокойство. Вие сте човекът, който винаги има какво да предложи.

Говорете за постиженията си

Не се хвалете в кулоарите и в стаята за пушачи, но говорете за постигнатото по време на срещите и съвещанията. Както знаете, доверието нараства в онези хора, които са видими. Говорете на срещи и правете предложения, коментирайте какво се случва и говорете за себе си. Изключително в коректна форма. Вътрешните съвещания са единственото място, където можете да говорите пред всички, като се подготвите предварително.

Спомнете си какво е нетуъркинг

Вече споменахме, че трябва да мислите стратегически. Мислете предварително за хората, които ще ви помогнат да намерите лидерска позиция в компанията. Мислете предварително за хората, които ще ви помогнат да намерите лидерска позиция в компанията.

Някой може да популяризира вашия проект, друг да предложи да оглавите компанията, а някой да ви даде особено важна поръчка. На тези хора трябва да говорите ненатрапчиво за своите компетенции. След това, в критичен момент, те ще си спомнят служителя, който е предоставял услуги за компанията и физическите лица не веднъж.

Направете крачка встрани

Във всяка корпорация има няколко отдела и области на развитие. Ако сте на място с нисък таван, сменете позицията. Можете да ръководите различни структури и системи. Ако сте работили в сферата на финансите, но сте разбрали, че във вашата организация топ местата са заети, променете областта, без да напускате работа. Има счетоводство, маркетинг, PR. Отидете в отдела, където можете да растете във възможно най-кратък срок. И помнете, лидерите са хората, които знаят как да уловят особеностите на всички процеси в организацията.

Подредете приоритетите и си съставете стратегия

Повечето големи компании предлагат на своите служители курсове за професионално обучение. Професионалният подход в тази област няма да попречи. Не всеки служител може да види пътищата, които ще го отведат до желаната позиция в най-кратък срок. Специалист ще ви помогне да определите приоритетите и да разрешите противоречията. Определяйки най-близката цел, ще намалите нивото на безпокойство. Необходимо е да се движите бързо, но с малки и прави стъпки.

Оценявайте всяка стъпка

Голямата компания е фабрика за възможности. Работейки в такава структура, можете да мислите за всяка следваща стъпка. Моделът, който включва необходимите компетенции и способности, които техният притежател може да получи, е прозрачен. Вие ще можете предварително да определите какви умения ще ви трябват, за да пристъпите напред. Но също така е важно да се оценят вече предприетите стъпки. Направете това и ще видите кои грешки трябва да бъдат отстранени по-късно.

Всяка компания е сложна система за взаимодействие между хората и капитала. Не бързайте със заключения. Колкото повече фактори отчитате по време на собствения си анализ, толкова по-точен ще бъде резултатът. Обратната връзка може да се счита за резултат, който сте постигнали. Ако се движите напред, стратегията ви е успешна.

 

My Job, Кариера