Как да изберем бъдеща професия – инструкция

Изборът на бъдеща професия е важен и критичен въпрос, който възниква за всеки завършил училище. От това до колко точно ще бъде избрана професията зависи как ще протече бъдещият ви живот.

Според констатациите на психолозите, хората, занимаващи се с любимия си бизнес, чувстват щастие и хармония в живота си. Те са успешни, постигат големи висоти в кариерния си растеж, страдат по-малко нервни сривове и почти никога не страдат от настинки. Освен това хората, които са избрали „своята“ професия, също имат добър личен живот. Те имат силни семейства, финансово богатство и уважение към другите.

Много е важно в началото на пътя да се определят приоритетите и да се определи този път, който ще ви позволи да станете самодостатъчен и успешен човек.

Първа стъпка: Определяме нужното направление

За да не се сбърка при избора на бъдеща професия, е необходимо внимателно да се анализират онези действия, чието изпълнение носи най-голямо удовлетворение. Обичате да рисувате? Тогава помислете за това, дали да не станете художник в книжно издателство, изкуствовед или архитект.

Вашето хоби е развъждане на аквариумни риби? Тогава можете да успеете в ихтиологията, риболовната индустрия, или е съдбата ви е да станете най-великия изследовател в историята на морските дълбини.

Отговорете на няколко въпроса, за да определите предпочитанията си:

  1. Какво обичам да правя?
  2. Какво ме интересува?
  3. Какво очаквам от бъдещата професия?
  4. Как аз виждам бъдещата си работа?

Това са най-важните определящи въпроси. Искрените отговори на тях ще помогнат да се определи посоката, в която да се развиват, т.е. те водят до най-важния въпрос: как да изберем бъдеща професия?

За да не се сбърка в избора на бъдеща професия, която ще донесе удовлетворение и радост, трябва ясно да се разберете и осъзнаете вашите желания. Вземете лист хартия и напишете върху него всички специалности, които поне веднъж са привлекли вниманието ви. Това може да са астронавт, и пътешественик, и дизайнер, журналист и т.н. Сега внимателно разгледайте списъка и анализирайте в коя област бихте могли да се реализирате поне частично.

Спомнете си моментите, когато сте били обхванати от чувство на гордост и удовлетворение от свършената работа. Можем да кажем с увереност, че тази работа ви е „по душа“. Отговорете на въпросите: Какво е общото между вашите желания и интереси? Изпълнявайки какъв вид работа ви дава чувство на радост и желание да я продължите?

Стъпка втора. Трезво оценявайте своите възможности

За съжаление се случва и по някаква причина да не се получи желаната специалност. Най-често това е проблем на особеностите на организма. Например, винаги сте мечтали да станете пилот. Но при кандидатстване се оказва, че височината ви е с 15 сантиметра по-висока от нормалната. И нищо не може да се направи за това, в края на краищата, няма как да станете по-нисък. Жалко, разбира се, но това не е причина за отчаяние. В авиацията все още има много специалности, в които вашите знания, желания и постоянство ще дадат плод.

Затова погледнете трезво на себе си и анализирайте своите възможности. Малко е да „искаш“, трябва и да „можеш“.

Стъпка трета. Изключваме грешките

Много често младите хора не се ръководят от личните си желания и предпочитания, а от съветите на роднини и приятели. Когато избирате бъдещата си професия, отстранете грешки като:

Съвети от родителите.

Разбира се, всички родители искат само добро и щастие за децата си. Те искат да видят детето си успешно и финансово независимо и затова налагат своите възгледи. Не се съгласявайте с тях, ако това противоречи на вашите вътрешни убеждения или интереси. Вие сами трябва да изберете вашето призвание! Вашият живот също е ваш избор.

„За компания“

Малко е страшно да се влезе в живота на възрастните. Много по-лесно и по-забавно е с приятел. Но не забравяйте, че изборът на приятеля е неговото лично мнение. А вие, ако получите не харесвана, абсолютно ненужна специалност, през целия си живот, ще съжалявате, че не сте реализирали мечтата си да станете, например, фитнес инструктор.

Престижна професия

Има специалности, които се считат за „престижни“. Те изглеждат много привлекателно и създават впечатление за лекота и достъпност. Но, според закона на природата, това, което се търси днес, няма да бъде задължително и утре да се търси.

Преди няколко години „престижна“ беше професия юрист и счетоводител. Много от тях се втурнаха да получат „необходимата“ професия и сега има доста не работещи по специалността си адвокати и счетоводители.

Искам да бъда като …

Друга често срещана грешка е да получите професия, като човек, на когото се възхищавате. Но когато вашият идол е достигнал височините, вие, вероятно, ще си останете в подножието. Няма нужда да бъдете като някои, нека другите да бъдат като вас.

Това са най-често срещаните грешки при избора на бъдеща професия. Не забравяйте да си зададете въпроси:

Това наистина ли е моето желание?

Какво ме движи при избора на тази професия?

И така…

Как да изберем бъдеща професия? Основното нещо, което трябва да запомните: професията трябва да ви носи само радост и удоволствие. Тогава животът ще бъде богат и интересен.

Надяваме се, че нашите съвети за избор на професия ще ви помогнат да направите правилния избор.

 

My Job, Професии