8 начина да преодолеете спада в работата си в края на годината

С навлизането в студените, тъмни и мрачни зимни месеци намирането на ентусиазъм да довършите работата си преди празниците може да направи края на годината особено мрачен. 

По данни на Националната здравна служба един на всеки петнадесет служители страда от сезонно афективно разстройство. То представлява вид депресия, причинена от липсата на слънчева светлина през мрачните зимни месеци между септември и април. Ниските температури и слабата дневна светлина също допринасят за това меланхолично състояние.

Според проучване през 2021 г. най-важните приоритети за работниците са били пътуването и повишаването на заплатата, следвани от решението за подобряване на психичното здраве. 

През 2022 г. друго проучване стига до същия резултат. Хората искат да се хранят по-добре, да спортуват повече, да се грижат по-добре за себе си, да придобият нови умения и да си намерят нова работа.

Все повече работници се стремят да се изкачат по кариерната стълбица, да осигурят баланс между професионалния и личния живот и да повишат нивото на щастие. 

По този повод в следващите редове ще ви предложим осем прости начина да се преборите с кариерната криза чрез положителна промяна.

  1. Поискайте повишение

Проучване, проведено сред 1000 души, установи, че 68% от тях не са получили увеличение на заплатата или повишение през последната година, което води до нещастие на работното място.

Ако сте отдадени на работата си, но се нуждаете от повече мотивация, е време да спрете да се бавите и да поискате увеличение на заплатата. Не превръщайте разговора в ултиматум – ако сте доволни от кариерата си, но не и от заплащането, не забравяйте да го кажете ясно.

  1. Намерете ментор

Поемете отговорност за кариерното си развитие тази година, като намерите ментор, готов да сподели своите знания и опит. Освен че ще ви напътства в кариерното развитие и вземането на решения, неговите конструктивни коментари ще ви помогнат да разширите набора си от умения.

Не забравяйте, че голяма част от успешните брандове разбират стойността на наставничеството – 71% от тях предлагат официални програми за обучение на своите служители при добър ментор.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са професиите, с които ще можете да обиколите света?
7 трика как да поискате повишение и да го получите
Как да напишете впечатляваща автобиография, дори и да нямате професионален опит?
  1. Участвайте в екипна работа

Доброволно се заемете с предизвикателен клиентски проект или предложете вътрешни проекти на колегите си.

Сътрудничеството и работата в екип могат да повишат креативността, да укрепят взаимоотношенията, да създадат по-позитивна работна среда и да повишат увереността. Някои изследвания показват също, че партньорството в екип може да увеличи производителността.

  1. Не се оставяйте на скуката

Около 40% от служителите, участвали в проучването, признават, че се отегчават на работа, а повече от половината смятат, че съществуващите им умения са пропилени. Скуката на работното място е значителен източник на стрес и може да доведе до депресия и безразличие.

Уверете се, че правите редовни почивки по време на изпълнение на дълги задачи, а през периодите на покой се занимавайте с усвояване на нови умения или постигане на лични цели, които могат да ви помогнат в кариерата.

  1. Усъвършенствайте уменията си

Увеличете стойността си на работното място, като усвоите ново умение. Проучване на Световния икономически форум показва, че повече от една трета (35%) от уменията, които днес се считат за важни, ще се променят след пет години.

  1. Използвайте почивните дни

Може би искате да запазите време за по-дълъг отпуск в края на годината или просто смятате, че не разполагате с достатъчно свободно време?

Редовните отпуски през годината ще ви помогнат да се чувствате освежени, отпочинали и по-продуктивни.

  1. Приоритет на психичното здраве

Проучването установи, че 23% от работещите, решили да вземат участие, смятат, че тяхната организация не се отнася сериозно към благосъстоянието на служителите.

Повече от една трета от работещите изпитват тревожност, депресия или стрес. Затова е изключително важно да се научите да разпознавате признаците на риск за психичното си здраве и да се справяте редовно със стреса.

  1. Излезте от офиса

През новата година си поставете цел повече да не обядвате на бюрото си. Седенето толкова дълго време е неестествено и според проучванията хората прекарват около девет часа на ден на работа. Този заседнал начин на живот обаче се отразява негативно на здравето ни. 

Намаляването на времето, което прекарвате в седнало положение, може да направи чудеса за вашата продуктивност, както и за физическото и психическото ви здраве.

 

Поемете отговорност за щастието си и бъдете активни в създаването на работна среда, в която да се чувствате добре, а не демотивирани през новата година.

Полезно

Leave a Reply