5 думи, с които никога да не описвате себе си

В днешно време хората могат да наричат себе си, както си искат. Наблюдаваме ежедневно как онези, които следваме например във Facebook, много хора смятат себе си за “влиятелни”. 

Мислим си: “Какво изобщо означава това – влиятелни личности, гурута, лидери на мисълта… те са навсякъде?”

Тъй като в интернет има много дим и огледала, на огромен брой хора им се удава да си присвояват супер впечатляващи, авторитетно звучащи титли. Които обаче в действителност не са нито впечатляващи, нито авторитетни. Някой може да има стотици хиляди последователи във Facebook, но все още да е без работа и да живее в апартамент, заедно с родителите си. Но това не му пречи да се перчи с последователи, да се нарича “мисловен лидер” и да се държи, сякаш владиката му е вуйчо.

Но трябва да разберем – тези хора просто се опитват да се наложат на пазара. Но в същото време вече често срещаната практика да си слагат някакви нелепи и помпозни етикети започва да омръзва.

Дори ни се иска сами да се сложим край на това.

В тази статия ви предлагаме пет неща, с които хората никога не трябва да използват, когато говорят за себе си пред другите.

Влиятел

Не можете да се наречете влиятел. Това е титла, която трябва да “получите” от другите. Защото ако друг ви нарече по този начин, това се възприема много добре. Но ако вие сами се наречете така, ще звучите като последния глупак.

Влиятел означава човек, който насърчава хората да правят нещо – например да променят света, да избират определена мода или да се хранят в определени ресторанти. Обикновено тези хора са успешни, защото са особено готини и хората искат да им подражават или се вдъхновяват от тях.

Сами да се наричате влиятел е напълно некултурно, а некултурните хора не влияят на никого.

Гуру

Пазарът на гурута в наши дни е наистина пренаситен. Facebook е пълен с такива хора. Стотици хиляди хора наричат себе си “гуру на фитнеса”, “гуру на социалните медии”, “гуру на красотата”, “гуру на технологиите”, “гуру на маркетинга” и т.н. 

Няма закон. От техническа гледна точка ви е позволено да се наричате гуру. 

Но в действителност титлата гуру (от санскрит – “учител”) трябва да ви бъде придадена от друг гуру, и то едва след като се реализирате.

Точно както и да се наречеш “влиятелен човек”, да се провъзгласиш за “гуру” е някак грозно. По същата логика – няма как да кажете за себе си, че сте “рок звезда” или “нинджа”. Робърт Плант е рок звезда. Нинджа е таен агент от феодална Япония. Вие със сигурност не сте нито едното, нито другото.

Експерт

Има хора, които не се притесняват да се нарекат “експерти”, въпреки че може да не са такива. Не забравяйте, че съществуват стотици хиляди експерти в някоя област. Така че вашата “титла” не означава почти нищо на този фон.

Ако сте един от многото “експерти по социални медии”, но в същото време имате само 200 последователи във Facebook, трябва да преразгледате титлата си.

Ако искате да се наречете “експерт”, бъдете готови да го докажете. Така че, ако се наричате например “експерт” по маркетинг, ранно детско образование или анализи, когато хората идват с въпроси, по-добре да имате всички отговори. Ако не, по-добре ще е да промените титлата си на “специалист”.

Бог/Богиня

Единственият случай, в който това работи, е когато си нещо като бляскав модел. В противен случай подобни определения са просто отблъскващи. Особено онези като например “технологична богиня”, “уеб богиня” и, разбира се, неизбежното “богиня на социалните медии”. Съществува дори история за кандидатка за работа, която била отхвърлена, защото в автобиографията си се нарекла “богиня”. Не допускайте подобна грешка, особено що се отнася до официални документи.

Мислител

Отново има хиляди самопровъзгласили се “мислители”. И по този начин също не можете да се назовете сами.

Според едно от определенията “лидер на мисълта” е “лице или фирма, които потенциалните клиенти, потребителите, източниците на препоръки, посредниците и дори конкурентите признават за един от водещите авторитети в определени области на експертиза, което ги превръща в основен специалист или организация в тази област”. 

Вие ли сте такъв човек? Ако не, изберете друго определение, чрез което да се представите пред обществото.

Полезно

Leave a Reply