11 находчиви въпроса, които да задавате в края на всяко интервю за работа

Не забравяйте, че интервюто за работа е двустранен процес.

Работодателите оценяват кандидатите и обратното, защото и двамата искат да са сигурни, че правят правилния избор.

Ако представителят на компанията ви покани да му зададете въпросите си, не пропускайте възможността. Това е най-добрият начин да определите дали ще бъдете щастливи на тази работа и дали можете да постигнете целите си чрез нея.

“Когато започнете да задавате въпроси, динамиката на интервюто се променя и представителят на компанията започва да ви възприема по различен начин”, казва Тери Хокет, бивш ръководител на голяма корпорация и кариерен стратег. – “Имате възможност да разберете подробности, които иначе биха останали скрити.”

Президентът на TalentZoo Ейми Хувър казва, че има и друга причина. “Много работодатели смятат, че кандидат, който не задава въпроси, не се интересува от позицията или, още по-лошо – просто е глупав”, казва тя.

Затова трябва да си подготвите минимум четири въпроса (в случай че някои от тях възникнат по време на интервюто).

Въпреки това Хувър настоятелно съветва да не задавате въпроси само за да не изглеждате глупави. За да ви бъдат полезни отговорите, питайте за това, което наистина искате да знаете.

“Вашите въпроси могат да решат съдбата ви”, обяснява тя. – “Ако не прецените внимателно нещата, въпросът ви ще донесе повече вреда, отколкото полза (например ако предложите да обсъдим нещо, което вече е било обсъждано). Не забравяйте да задавате умни въпроси, които да насърчават разговора.”

За щастие, има много добри такива.

В тази статия ви предлагаме 10 въпроса, които можете да зададете на представител на компанията в края на интервюто (при условие че той вече не е отговорил на тях). Така ще разберете повече от потенциалния работодател за предлаганата от него позиция. Освен това ще му направите положително впечатление.

 1. Имате ли още въпроси към мен?

Преди да зададете въпросите си, разберете дали представителят иска да знае още нещо. Може да кажете нещо от рода на: “Имам няколко въпроса към вас, но преди да пристъпим към тях, бих искал да се уверя, че съм обхванал всичко, което искате да знаете. Искате ли да ви обясня нещо или да ви дам примери?

“Събеседникът ви със сигурност ще оцени предложението. Освен това отговорът ще ви помогне да прецените дали сте се справили добре”, казва Бил Йорк, основател на агенция за набиране на персонал, която повече от 30 години се занимава с набиране на ръководни кадри.

Ако интервюиращият ви каже, че сте отговорили на всички въпроси, вероятно сте се справили добре. Ако той поиска разяснение или преформулира изявлението си, това означава, че сте допуснали грешка, но имате възможност да я поправите.

 1. Как бихте описали фирмената култура?

Хувър твърди, че отговорът на този въпрос дава широка представа за корпоративната философия и желанието да се грижи за служителите.

 1. Освен професионалните умения, необходими за изпълнение на работата, какви лични качества трябва да притежава човекът, подходящ за тази позиция?

“Знаейки какви качества според потенциалния работодател ще ви помогнат да постигнете успех, ще можете да определите типа култура и управленските ценности на компанията и да разберете дали ще успеете да се впишете в нея”, казва Хувър.

 1. Какво най-много ви харесва в работата ви?

Хувър казва, че този въпрос е важен, защото “създава усещане за приятелство”. “Представителите на компаниите също са хора и обичат да говорят за себе си и за това, което познават добре”, добавя тя. Това е и въпрос, който дава вътрешна информация за предимствата на работата в дадена компания.

 1. Кой аспект на бизнеса искате да подобрите?

Харисън твърди, че тази формулировка ви позволява да попитате за недостатъците на компанията по начин, който не е обиден. Разбира се, струва си да се информирате за тях, преди да приемете офертата. Като бонус ще демонстрирате своята далновидност и желание да разберете вътрешната система на компанията възможно най-рано.

 1. Ако ме наемете, как би изглеждал нормалният ми работен ден?

“Разбира се, този въпрос е показателен за желанието ви за работа”, казва Харисън. – “Освен това ви дава по-добра представа за това какво точно ще трябва да правите всеки ден и решава дали това е, което искате. Чрез открит диалог за очакванията и отговорностите можете да се уверите, че имате възможност да получите работата на мечтите си и че разполагате с уменията, които са ви необходими, за да успеете.”

 1. Как помагате на служителите да се развиват професионално?

Харисън казва, че този въпрос показва желание за усърдна работа и израстване в компанията. Това е особено важно за почасово платените позиции, тъй като те се характеризират с високо ниво на текучество, а компаниите винаги търсят хора, които мислят дългосрочно.

 1. Как реагирате на конфликти, възникващи между служителите?

“Познаването на процеса на разрешаване на конфликти дава представа за фирмената култура”, заявява Харисън. Но по-важното е, че като питате за конфликтите, показвате, че разбирате, че способността да се справяте с разногласията е от съществено значение за растежа и развитието.

 1. Ще имам ли възможност да се запозная с потенциални колеги или ръководител по време на някое от интервютата?

“Срещите с екипа са неразделна част от добре организирания процес на набиране на персонал”, казва Хувър. – “Ако ви откажат, това е повод за безпокойство.

 1. Какви са настоящите предизвикателства пред компанията?

“Питането за проблеми помага за продължаване на диалога, защото събеседникът ви със сигурност има мнение по въпроса”, пише Оливър. Отговорът ще ви даде представа за неговата личност и амбиции и вероятно ще ви позволи да зададете допълнителни въпроси.

 1. Кога планирате да вземете решение и кога да очаквам да ми се обадите?

Този въпрос доказва, че се интересувате от позицията и очаквате решението на потенциалния работодател.

“След като сте сигурни, че харесвате културата на компанията и позицията, която ви предлага, опитайте се да определите график”, съветва Хувър. – “Така ще знаете колко време трябва да изчакате, преди да продължите.”

Полезно

Leave a Reply