10 въпроса от които зависи вашата кариера

Изпращайки десетки автобиографии и отивайки на интервюта почти толкова пъти, ние възприемаме дългоочакваното предложение за работа като заслужена награда, но не забравяйте: ако ви се предлага работа, това не е причина да се съгласите, без да мислите за вашата кариера.

  1. Какво се очаква от мен в началото?

Понякога хората са толкова щастливи, че са приети на работа, че забравят да попитат за условията, например кога да отидат на работа или какъв е планът за първите седмици. Не се колебайте да попитате за това, да поемете инициативата, само за да улесните живота на работодателя. Мислете за вашата кариера!

  1. Устройва ли ме заплатата?

Случва се така, че на първото интервю заплатата не се обсъжда, но ако по време на следващите срещи интервюиращият не се докосне до тази тема, трябва директно да зададете този въпрос. В допълнение, би било хубаво да се разбере дали това е крайната заплата или има някакво пространство за търговия.

  1. Подходящ ли е социалният пакет?

Може да не сте напълно доволни от заплатата, но вашият работодател ще компенсира това с някои допълнителни ползи. Важно е да се чувствате свободни да задавате въпроси, докато добиете ясна представа за това, което ви се предлага.

Разберете дали има медицинска застраховка и какви услуги включва. Ако можете да включите в застраховката деца и членове на семейството, попитайте колко може да струва. Като цяло, опитайте се да получите максимална информация.

  1. Колко е удобна за мен корпоративната култура в компанията?

Разбира се, ако отидете в офиса за интервю, е трудно да разберете точно дали бъдещите колеги са доволни от работата си или просто „дърпат каиша“, но можете да добиете някаква представа.

Ако можете да преминете през работните помещения, вижте как работят хората. Някои очакват от работата в офиса тясно общуване с колегите, други предпочитат да мълчат и да си вършат работата, но не е лошо да разберете в каква атмосфера ви предстои да се впишете. Ако можете да преминете през работното място, вижте как работят хората.

  1. Как се отнасям към компанията като цяло?

Ако компанията преживява последните си дни, тогава дори ако сте получили работата мечта, вашата кариера няма да трае дълго. Какво мислят бившите и настоящи служители за компанията?

Ако компанията живее последните си дни, тогава дори ако лично сте получили мечта, щастието няма да трае дълго. Какво мислят бившите и настоящи служители за компанията?

В интернет често можете да намерите подходящи дискусии. Ако вашата компания работят познати, попитайте ги. Освен това си струва да се анализира общественото мнение, да се разбере какъв е имиджът на компанията, колко стабилен е той, как в нея се отнасят към служителите.

  1. Допада ли ми мениджърът?

По правило на някакъв етап от интервюто виждате лицето, под чиято власт трябва да работите. Невъзможно е да се оцени човек в рамките на няколко минути, но трябва да се обърне внимание на това, как вашият потенциален лидер комуникира с останалите участници в интервюто.

  1. Ще помогне ли тази работа на моята кариера?

Лесно е да се поддадете на добра заплата и социален пакет, но не забравяйте, че определено работно място е само една от тухлите, от които е изградена вашата кариера, а за да постигнете целта си, трябва да се движите към нея, а не само да носите пари у дома два пъти месечно. Запитайте се: дали това е движение напред или не?

  1. Има ли възможности за професионално израстване?

Подобен въпрос: има ли възможност да се развива професионално в компанията? Просто попитайте на интервюто каква предвижване е възможно от тази позиция. Така ще разберете вашите перспективи, а и това е допълнителна информация, която индиректно показва дали другите служители са доволни от компанията.

  1. Подходящо ли е за мен натоварването и темпът на работа?

Хората са различни, а някои обичат да работят при силен стрес, някои са склонни да останат до сутринта, други се нуждаят от осем часа сън всеки ден за нормално здраве, така че предварително открийте какво натоварване ще легне върху вас и решете предварително дали този режим ви устройва.

  1. Договорът подходящ ли е за мен?

Преди да подпишете договора, прочетете го внимателно. Например, може да мислите, че веднага постъпвате на щат, но всъщност се оказва, че изпитателният срок продължава шест месеца и през цялото това време можете да бъдете уволнен без да се посочи причината.

Ако нещо в договора не е ясно, не се колебайте да кажете, че трябва да го вземете у дома и спокойно да го анализирате или да се консултирате с адвокат.

Мислете не само да си намерите работа, но как ще се развие вашата кариера.

 

My Job, Кариера