10 урока, които всеки стажант научава за своята кариера и живот

Стажовете могат да бъдат огромна учебна стъпка за наскоро завършилите студенти и също така са чудесен начин да се подготвите за бъдещата си кариера. 

Ако все още не сте сигурни по кой път искате да поемете или коя е индустрията, в която искате да навлезете, защото това изисква малко повече практически опит, стажът може да бъде чудесен начин да развиете нови умения и да придобиете представа за това какво е да работиш в избрания сектор.

Като стажанти ще научите много за кариерата и живота си като цяло, например.

  • Не очаквайте златна звезда за добра работа

По време на стажа можете да научите много. Ако вършите работата си добре и полагате максимални усилия, работата ви ще бъде оценена в дългосрочен план. Трябва обаче да разберете, че няма да получите похвала за всяка изпълнена задача. Това не означава, че не се справяте добре, а че хората са заети със собствените си задължения. Ключът към успеха в кариерата е самомотивацията, а не разчитането на другите да ви подтикват.

  • Имайте позитивна нагласа към работата

Позитивната нагласа ще ви помогне да стигнете много по-далеч, отколкото негативната. Хората не само ще се отнасят по-топло към вас, което ще направи работата много по-приятна, но и подхождането към задачите с решителна и оптимистична нагласа ще повиши увереността ви и ще направи работата много по-приятна.

  • Контакти, контакти, контакти!

Постоянно чувате за важността на създаването на контакти, защото това е изключително ценно! Никога не е твърде рано да започнете да изграждате професионална мрежа от контакти, така че се възползвайте максимално от стажовете си и създайте ценни връзки както с хора на по-високи позиции, така и с такива на вашето професионално ниво. Никога не се знае кога някой от познатите ви ще може да ви помогне в търсенето на работа или дори да стане ваш бъдещ бизнес партньор.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са 5-те най-лоши неща, които можете да направите по време на интервю за работа?
Какво представлява “Ефектът на спящия”?
Как и защо да обичаме себе си?
  • Поддържайте връзка с колегите си и след стажа

След като приключи стажът ви, постарайте се да поддържате връзките, които сте изградили през това време. Свържете се с хората, например в LinkedIn, и им изпращайте имейли от време на време, за да им напомняте за себе си.

  • Бъдете точни

Точността е изключително важна. Колегите и клиентите няма да говорят с добро за вас, ако редовно закъснявате за работа или се затруднявате да спазвате крайните срокове. Ако управлението на времето е нещо, с което се затруднявате, сега е моментът да поработите върху него.

  • Покажете желание за работа

Има разлика между това да бъдеш досаден стажант, който се подмазва на всички в офиса, и това да показваш ентусиазъм към работата си. Ако покажете, че сте запалени по индустрията и наистина оценявате предоставената ви възможност, ще се харесате на шефовете си и ще направите трайно впечатление, което може да се окаже полезно в бъдеще, когато дойде време да поискате препоръки.

  • Възползвайте се от възможността да общувате с хора от практиката

Задавайте много въпроси и си водете много бележки. Стажът е възможност за учене, така че се възползвайте максимално от него, като се включите в проекти, където е възможно, научите малко повече за начина на работа на компанията, упражнявайте се в използването на нови инструменти и т.н.

  • Опитайте се да извлечете ползата от всяка скучна задача

Като стажант вероятно ще трябва да изпълнявате скучни задължения, които никой друг не иска да върши, като попълване на документи, основна администрация и т.н. Освен това някой колега или мениджър може да Ви помоли да му направите кафе. Все пак всеки трябва да започне отнякъде, затова се опитайте да приемете тези задачи и да извлечете най-доброто, на което сте способни.

  • Оценяване на плановете ви

Ако стажът не ви харесва, това може да е сигурен знак, че тази индустрия не е подходяща за вас. Това е добра възможност да проверите дали това наистина е пътят, по който искате да поемете, преди да се ориентирате към постоянна работа.

  • Забавлявайте се

Стажовете могат да бъдат много забавни, така че се отпуснете, опознайте екипа и се забавлявайте!

Стаж

Leave a Reply