Какви са начините да подобрите самочувствието и увереността си?

След като разберете какво е самооценката, защо се нуждаете от нея и какво й влияе, можете да започнете да работите с нея и да я повишите.

Не е достатъчно само да осъзнаете, че не се оценявате правилно, а трябва да можете да промените ситуацията. 

Ето някои интересни и ефективни начини за повишаване на самочувствието и увереността.

Метод 1: Околна среда 

Общността, в която работите, определя кой сте. В компания, в която никой не е постигнал нищо, ще се чувствате комфортно, защото всички са като вас. 

А сега си представете, че влизате в социален кръг, в който един си е купил нова кола вчера, друг е отворил нов филиал на магазина си, а трети наскоро е завършил университет. А вие едва сте завършили средно образование и не можете да си намерите работа никъде. 

Как бихте се почувствали от това? Неприятно, разбира се. Освен това ще получите силен, мощен тласък за развитие, желание да направите нещо съществено за живота и кариерата си. Отначало ще се чувствате неудобно, но с течение на времето ще откриете, че заедно с компанията се променяте към по-добро. 

Също така ще се отървете от постоянно депресиращия социален кръг, който ви дърпа към дъното и осмива всичките ви плахи начинания. 

Силният и успешен човек никога няма да се присмее на този, който тепърва опитва силите си. Напротив, той ще ви помогне, ще ви посъветва и дори ще ви подкрепи, ако е необходимо. 

Потърсете правилния кръг на общуване, който ще ви накара да работите върху себе си. 

Метод 2: Литература, обучение, филми

След като сте подредили социалния си кръг, направете крачка напред и започнете да четете книги за работа върху себе си, за изграждане на самочувствие. Този списък ще ви бъде полезен: 

  •     Брайън Трейси, Самочувствие; 
  •     Шарън Вегшида-Круз “Колко струваш? Как да се научим да обичаме и уважаваме себе си”; 
  •     “Очарованието на женствеността” от Хелън Анделин; 
  •     Луиз Хей, Излекувай живота си. 

След това следвайте целта си и се самоусъвършенствайте, като гледате различни видеоклипове в интернет. Така ще се запознаете с мненията на други хора, а техните преживявания и впечатления от свършената работа са силна мотивация.

Следващата стъпка е да посещавате семинари и работни срещи. Тук се срещат хора, които искат да се променят, и обучители, които могат да им помогнат. По този начин едновременно променяте средата и получавате желаната информация. Това е ефективен начин да убиете два заека с един куршум. 

Метод 3: Зоната на комфорт всъщност е враг

Излизането от зоната на комфорт е чудесен начин да се подобри качеството на живот на хора със лоши навици и еднообразна работа. След като сте прекарали цял ден в задушен офис, си струва да разпуснете, но не като отидете на бира в бар, защото по-вероятно е това да има разрушителен ефект върху вас, а като спортувате например, понеже това ще ви освежи и зареди с енергия.

Човек с наднормено тегло и непривлекателно тяло не може да се чувства добре в компанията на стройни и здрави хора. Това е благоприятна почва за развитие на комплекси, ниско самочувствие и други проблеми. 

А спортът ще ви помогне да се сприятелите с мотивирани хора, които могат да ви научат и да ви покажат, че всяка промяна е възможна, което също ще има положителен ефект върху психиката ви. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Как да разберете, че самооценката ви не е реална?
Какво представлява принципът на Айзенхауер?
Кои са десетте заповеди на профайлъра?

Метод 4: Програмиране на подсъзнанието 

Можете да повлияете на съзнанието си с помощта на друг, не по-малко интересен и ефективен инструмент – програмирането. В психологията това се нарича утвърждаване. Помислете за компютъра си – давате му команда, той я обработва и извършва исканото действие. 

Същото е и с подсъзнанието ни, само че малко по-сложно. Не можете просто да кажете: “Направете ме щастлив и уверен”. 

Командата се запомня или записва на касетофон. Това трябва да звучи като солиден, осъзнат факт. Например: “Аз съм уверен в себе си”, “Момичетата ме харесват”, “Мога да имам това, което искам, без много усилия” и други подобни. Такива фрази не трябва да са много, те трябва да се повтарят в плейлист или просто сами за около две минути.

Тези утвърждения ще бъдат самата настройка в подсъзнанието ви, командата към компютъра ви, която ще убеди подсъзнанието ви в това, от което се нуждаете. Искате да станете уверени в себе си – моля, убедете в това скритите части на мозъка си и той самостоятелно ще преработи цялата съзнателна част, така че ще станете доста независими и ще можете лесно да вземате решения. 

Тук има едно правило – трябва да го правите редовно, дори след като сте усетили промяната. Продължавайте, докато с изненада установите, че утвържденията, които слушате, вече са се сбъднали. 

Не забравяйте, че тези думи трябва да имат изключително положително въздействие върху личността ви, да не създават двусмислици и да не пораждат съмнения. Това, в което се убеждавате, трябва да има само добри, а не отрицателни последици, защото няма да е лесно да “промените” подсъзнанието обратно. 

Метод 5: Помнете победите си

Никога не пренебрегвайте това, което вече сте постигнали. Това е важно за ума, подсъзнанието и доброто настроение. Винаги има за какво да се похвалите, а ако това не е достатъчно, ще започнете подсъзнателно да се стремите да направите нещо добро за него. Дори когато се хвалите. 

За да се възползвате от този механизъм, започнете работа с “тетрадка на победата”. В него трябва да записвате всичко, което смятате за добро дело, полезно действие и т.н. Всички малки неща или незначителни победи са много важни за самочувствието ви, за усещането, че сте нужни на света. 

Тя може да изглежда например така: 

  • закусих навреме; 
  • прибрах прането; 
  • купих на любимата си жена рози; 
  • зарадвах дъщеря си с нова игра; 
  • спечелих бонус заради добре написан доклад; 
  • отидох на фитнес три пъти за една седмица; 
  • свалих 300 грама от теглото си. 

Както виждате, постиженията могат да бъдат всякакви, стига да направят някого щастлив или да ви донесат морално удовлетворение. В рамките на няколко месеца можете да натрупате богата колекция, която ще сгрява душата в студените вечери.

Запишете го в малката си тетрадка и когато не можете да намерите сили да свършите някоя трудна задача или да станете за среща след работно време, препрочетете няколко страници от дневника. 

Гарантирано настроението ви ще се повиши, ще си спомните колко положителни емоции са донесли усилията ви на вас и на близките ви, а това е мощен стимул за преодоляване на всички проблеми на света. 

Използването на тези начини за подобряване на самочувствието ви изисква редовност и грижа. Наблюдавайте внимателно състоянието и мислите си, опитайте се да подчертаете най-успешните, наблюдавайте как се променяте. 

Това ще ви помогне да опознаете по-добре себе си, да се научите да общувате с вътрешното си Аз и да поемете контрола върху живота си.

Полезно

Leave a Reply