Защо изкуственият интелект няма да отмени нуждата от професионален фотограф – разговор с детския фотограф Десислава Грамадникова

Какво би спасило професията на фотографа от изчезване, като се има предвид бурното развитие на технологиите?

В момента всеки носи в джоба си по един малък фотоапарат – телефона си. Понякога с него могат да се правят по-добри снимки. В случая е въпрос на технологии.

Пак се връщам на онова специално чувство на истинския фотограф. Ако човек направи един бърз кадър с най-добрия телефон, това няма да го направи добър професионалист, защото чувството няма да го има.

Това е една от причините хората да избират да водят децата си при мен, за да ги снимам. Те самите са ми споделяли, че в телефоните си имат много техни снимки, но само един професионален фотограф може да улови онова специалното, невидимото за обикновеното око.

Колкото и да се развиват технологиите и изкуствения интелект да навлиза в изкуството, те няма да отменят нуждата от човешкия поглед.

В момента се правят първи опити изкуствен интелект да създава произведения на изкуството по специално разработени алгоритми. И се получава доста добре, няма спор. Но тук веднага се забелязва липсата на обикновената човешка грешка. Защото тя е онази отличителна черта, която характеризира човека. И в този ред на мисли машината никога няма да замести човека.

Какво би привлякло бъдещите кадри към тази професия?

Това е много труден въпрос. През годините, освен че снимам в студио, правя и албуми на деца, завършващи 4 и 7 клас. По време на сесиите доста деца ме питат как да станат фотографи. Срещам искрения им интерес към това изкуство. Те не искат просто да снимат с телефон. Дори се сещам как с едно момче в 7 клас надълго и широко си говорихме за фотографията. То се интересуваше наистина много.

Може би примерът, който даваме ние, представителите на някоя професия, помага на младите да придобият представа за нея. Особено ако ни идва отвътре това, което правим. Тогава нищо не е в състояние да ни откаже. А младите го виждат и това ги мотивира. Затова ние сме тези, които можем да представим професията си по най-добрия начин и да покажем, че провалите не са не са причина да се отказваме.

Прави ми впечатление, че младите нямат търпение да им се случват нещата във всяка сфера на живота. Което е проблем. Затова аз се опитвам да уча децата, че има технологично време за всяко нещо, което човек трябва да научи. Ако има търпение, е по-лесно човек да задобрее, защото така сам си дава времето. За това търпение обаче трябва да се борим, за да го възпитаме.

Какво е бъдещето на професията?

Много ми се иска да е добро. Иска ми се да има повече млади хора, които да ни наследят. Защото за мен, като занимаваща се с деца, е много важно да има приемственост и децата да съхранят професията. Важно е да съхранят красотата, въпреки напредъка на технологиите и новите възможности.

Интервю: Живка Аджеларова
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кулинарията е професия, която дава реална възможност на човек да се развива...
Какво представлява интервюто при напускане на работа?
До какви крайни състояния ни довеждат парите?

Професии

Leave a Reply