Тайната за бързо повишение в работата

Може да изглежда невероятно, но е вярно: можете да получите до две-три повишения в рамките само на 18 месеца.

Съставете списък с постиженията си

Въпреки това, за да постигнете такъв успех, трябва да бъдете нещо повече от готин професионалист. За тази цел е добре на първо време да следите стриктно представянето си на седмична база и да си записвате всичко. След това използвайте записките си като веществено доказателство, когато говорите с шефа си за повишение и увеличение на заплатата.

Добрата новина е, че проследяването на резултатите е нещо, което всички можем да направим! Ако знаете какво точно сте постигнали, това може да подсили преговорите ви, да затвърди отговорите ви на въпросите от интервюто и да ви помогне да разберете по-добре в какво се отличавате, за да продължите да търсите тези възможности.

Нещо повече – този списък може да повиши увереността ви, което ще ви направи по-добри в работата. Проучване, проведено от изследователи по психология, установи, че ако вярвате, че сте се представили добре в миналото, ще се представите по-добре и в бъдеще. И нещо толкова просто като да си припомните какво сте постигнали преди това може да ви помогне да се справите по-добре с трудна задача.

Как да направите списъка?

За да започнете да си водите отчет, трябва да придобиете навика да отделяте по 10-15 минути всеки петък, за да обобщите седмицата си. Невинаги ще имате налице големи постижения, които да сте отчели през седмицата. Вероятно ще имате поне едно събитие, с което можете да се гордеете.

Когато си водите бележки, използвайте разделите по-долу, за да се ориентирате какво да напишете.

Използването на този план не само ще ви помогне да запомните цялата картина на свършеното, но и ще ви подготви за лесно разказване на историите.

За да илюстрираме това, нека разгледаме един пример. Вие сте маркетинг мениджър на верига магазини и току-що ви е съобщено, че продажбите в един от магазините са затруднени.

Ето как може да изглеждат вашите записки:

  • Ситуация: Какво се случва

“Магазинът на Бродуей изпитва затруднения заради ниските продажби.”

  • Предизвикателство: Какво трябва да се направи, за да се подобри ситуацията?

“Екипът ми и аз трябваше да измислим промоция, която едновременно да привлече клиенти в магазина и да направи повече продажби за кратко време.”

  • Действие: Какво всъщност сте направили. (Не забравяйте да запишете както това, което сте направили лично, така и това, за което сте помогнали.)

“Срещнах се с тях и възложих на всеки работа. Един човек проучи предишни промоции, за да разбере кои от тях са били най-ефективни. Посетих магазина и разпитах продавачите, за да разбера какво искат хората. След това събрах всички заедно, за да потърсим решения.”

  • Резултат: Какви са резултатите от вашите действия?

Опитайте се да направите тези резултати възможно най-количествени. Въпреки че вероятно няма да получите желаните резултати до края на седмицата, можете да ги актуализирате през следващите седмици.

“В края на 90-минутна среща създадохме концепция за стайлинг събитие, което да подготви клиентите за празничните партита. Шефът даде зелена светлина и това ще се случи следващата седмица.”

  • Обратна връзка: Какъв беше отговорът?

Толкова е лесно да забравим за обратната връзка от другите – особено ако е положителна!

“Мениджърът по продажбите в магазина е въодушевен от идеята и беше впечатлен от това колко бързо успях да създам нещо, което ще има незабавна полза.”

  • Удовлетвореност: какво следва?

Използвайте тази част, за да си припомните какво ви харесва и в какво сте добри (за да можете да преследвате възможностите, които ви носят най-голямо удовлетворение).

“Това е едно от най-забавните неща, които съм правил напоследък. Задачата с кратък срок, която изискваше проучване, творчество и екипна мозъчна атака, беше вълнуваща. Бих искал да продължа да работя по решения, които се изискват в кратки срокове, и да създавам неща с незабавно въздействие.”

Макар че това определено ще ви отнеме време да мислите всяка седмица, този навик може да доведе до значително повишаване на увереността ви и на заплатата ви. И в двата случая е трудно човек да се откаже.

Кариера

Leave a Reply