Пчеларството е пример за високоинтелектуален труд

Разговор с пчеларя Росен Каменов

Росен Каменов е пчелар с 25-годишен опит. Когато е бил на възраст от 23-24 години в живота му се случват поредица от събития, които по един или друг начин са свързани с пчеларството. Така, с течение на времето, той се убеждава, че добро бъдеще може да намери именно в пчеларската професия.

Специално за читателите на My Job Росен Каменов разказа любопитни истории, свързани с ежедневието на пчеларя.

Здравейте, г-н Каменов! Бихте ли разказали как се насочихте към тази професия?

Когато бях на 23-24 години, работех като военен, но средствата, които получавах, се оказаха крайно недостатъчни. Трябваше да плащам и квартира, което усложняваше ситуацията. Често обаче се срещах с един приятел – д-р Любомир Каменов, който все ми говореше за пчелите. Така се запалих и аз.

Малко по-късно се запознах с жена ми. Разпитах я какво работят майка ѝ и баща ѝ. Тогава разбрах, че баща ѝ е пчелар. Когато се запознах и с него, той ми даде един календарен справочник по пчеларство. Него го четях като научна книга. Най-важното, което научих в началото, беше, че към пчелите трябва да се подхожда с приятелство и любов.

Във времето се срещнах с най-добрите трима пчелари в Монтана и от всеки взех по нещо. Тъстът ми даде началните и най-важни знания, Любо ме научи на пчелната медицина, а Камен Йорданов ме научи на майсторлъка.

Това е работа, която изисква постоянно четене.

Как минава един Ваш ден на пчелина и пред какви предизвикателства Ви изправя работата?

Денят ми обикновено започва рано, особено през активният пчеларски сезон. Работата много зависи и от месеца, затова ще дам пример за май и юни. Тези месеци съвпадат с изваждането на първия пчелен мед, изпадането на семействата в роево настроение и оплождането на млади пчелни майки.

Подходът към всяко пчелно семейство е индивидуален.

През тези дни дейностите са планирани. Прави се обход и оглед на пчелина. След това идва и подготовката за работа, която се изразява в основен преглед на семействата, оценка на здравословното състояние и силата на семейството, предпоставките за роене, наличието на стоков мед в питите и евентуално отделяне на отводка (рояче). Случват се и изненади: появата на пчелен рой, било то собствен или чужд.

Работата в пчелина не може да се опише накратко, защото е истинско приключение. То трябва да се види, за да се усети тръпката и настроението.

Начините за улавяне на рояци, например, са безброй. Понякога човек попада в комични ситуации, от които излиза с неуспех. Обикновено хващането на пчелен рой обърква плановете за деня на пчеларя.

На свечеряване денят завършва с косене на пчелина.

Кои ценни житейски уроци научавате от работата си?

Работата в пчелина учи най-вече на ред и дисциплина. Пчелите живеят на семейства и работят заедно като цял организъм. Никога няма да видите пчела да живее сама.

Пчелите имат много добра организация. Когато кошерът им е под заплаха, те тръгват да го защитават, често без да осъзнават, че може да срещнат смъртта си. Тук намираме много ценен житейски урок – пчелата е готова на саможертва, за да защити семейството си.

Друго, на което пчеларската работа учи е любов към природата. Пчелата е най-добрият опрашвач в природата. Когато пчеларят изпусне в природата пчелен рой или създаде ново семейство, то той спомага за екосистемата. За съжаление това не се разбира добре от зърнопроизводителите и овощарите. Въпреки това оставам оптимист, че нещата ще се подобрят.

Какви са трудностите в бранша?

Трудностите не са малко. Свързани са основно с реализацията на продукцията на достойна цена. Също така съществува и проблемът с нерегламентираните пръскания на ниви и овощни градини, което води до смърт на цели пчелини. Недостатъчно е и финансирането от страна на държавата.

Какви качества трябва да притежава съвременният добър пчелар?

Както казва Камен Йорданов, когото споменах по-горе, пчеларството е един високо интелектуален труд. То изисква разностранни умения. Пчеларят трябва да има познания в областта на биологията, дърводелството, медицината и търговията. Не на последно място трябва да обича природата.

Какво би привлякло бъдещите кадри към тази професия?

Това е интересен, но и доста труден въпрос. Ако един млад човек иска да живее здравословно и да помогне на себе си и хората, той спокойно би могъл да се отдаде на пчеларската професия. Кошерите обикновено се отглеждат на чист въздух, далеч от големите градове. Освен това медът е един екологично чист продукт и е в групата на супер храните. Пчелите освен него произвеждат още шест продукта: прашец, перга, пчелен клей, пчелен восък, пчелна отрова и пчелни отводки.

Има и нещо друго, което пчеларската професия може да даде на един млад човек и това е допълнителен или основен доход в зависимост от мащаба на работа.

За да провокирам младите хора ще кажа, че пчеларството е фитнес, през летния сезон – сауна, а за по смелите и естествен солариум.

Днес, в съвременния технологичен живот, вече се налагат и дигиталните технологии. Като се започне от пчеларски фейсбук групи за обмяна на опит и споделяне, мине през собствен сайт или страница за предлагане на пчелните продукти и се стигне до използването на дигитализация в самото пчелно семейство (като измерване на топлина, влажност, увеличаване или намаляване на теглото на  семейството и всичко това в реално време).  Не на последно място видеонаблюдение на пчелина и GPS датчици срещу кражба.

Интервю: Живка Аджеларова

ВИЗИТКА

Росен Каменов практикува пчеларската професия от 1994 година. Отглежда около 100 пчелни семейства, а в работата си използва дадан блат и фарар системи. Добива основно пчелен мед, пчелен восък, пчелен клей и отводки.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Идеите за успеха и мечтаното облекло си приличат
В кои сектори се наблюдава ръст на свободните работни места?
В Пловдив стартира “Кариера и живот – защо в България?”

Професии

Leave a Reply