Не сте се наспали добре, а утре ви очаква натоварен ден?

Може да се случи на всеки да не се е наспал добре по различни причини. Децата са болни и не сте спали цяла нощ, били сте заети с плащането на сметките и сте се въртели в леглото до зори или сте работили върху много важен проект късно през нощта.

Какво обаче е първото нещо, което човек прави, когато будилникът започне да звъни досадно рано сутрин? Вместо чаша силно кафе, опитайте тези десет техники, за да влезете във форма и да компенсирате липсата на сън.

  1. Пийте много вода

Недостигът на вода в организма ви прави още по-уморени. Затова колкото повече вода пиете, толкова по-бодри ще се чувствате. Освен това пиенето на повече вода ще ви накара да ставате по-често, за да отидете до тоалетната, което ще ви направи по-активни и ще ви предпази от заспиване на бюрото.

Бонус съвет: добавете лимонов сок към водата си – киселината ще ви помогне да се ободрите.

  1. Раздвижвайте се често

Упражненията са един от най-ефективните начини за постигане на активност. Упражненията мобилизират енергията на тялото ви, повишават нивата на адреналин в кръвта и ускоряват метаболизма ви. Тези промени ще ви помогнат да преминете по-лесно през натоварения ден. Упражненията също така ще улеснят и подобрят съня ви през следващата нощ.

Ако не можете да правите пълноценни упражнения, винаги можете просто да избягате няколко пъти по стълбите или поне да се разходите по време на почивката.

  1. Избягвайте тежки ястия

След безсънна нощ се опитайте да избягвате мазните, нездравословните храни и храните с високо съдържание на въглехидрати. Такива храни ви карат да се чувствате още по-сънливи. Вместо това през деня предпочитайте чести и леки закуски с богати на протеини храни. Особено внимание заслужават храните с висока концентрация на тирозин.

Зърнените храни, плодовете, зеленчуците, киселото мляко, пилешкото месо и рибата са храни, които няма да ви забавят и ще ви държат будни.

  1. Излезте на чист въздух

Слънчевата светлина ви помага да се справите по-добре със сутрешната сънливост, тъй като активира производството на витамини D и В в организма. Освен това слънчевата светлина подобрява настроението ви, позволява ви да се съсредоточите и има положителен ефект върху имунната ви система. Това е особено важно, тъй като безсънната нощ се отразява негативно на имунната система на организма.

Ако не можете да подишате чист въздух по време на почивката, опитайте се да седнете до прозорец или поне сред ярки светлини. Така или иначе, свежият въздух и промяната на обстановката са много по-подходящи.

  1. Вземете студен душ

Студеният душ ще стимулира тялото ви и шокът от внезапния прилив на хлад ще ви събуди. Малко вероятно е обаче да успеете да си вземете няколко студени душа през деня.

На работното място опитайте да плиснете студена вода върху лицето си в тоалетната или да поставите кубче лед върху китките и слепоочията си.

  1. Променете обстановката

Монотонността на това, което се случва около вас, не е най-добрият начин да поддържате тонус. През деня се опитвайте да сменяте обстановката колкото се може по-често, за да сте активни.

Можете да го правите буквално по всякакъв начин: да се шегувате с колегите си, да се обадите на някого по телефона, да гледате филми или трейлъри в YouTube, да играете любимата си игра или да правите йога в офиса. Колкото по-интересен е денят ви, толкова повече ще се стимулира тялото ви.

  1. Дъвчете дъвка

Изследователите са открили, че дъвченето на дъвка може да намали сънливостта. Това най-вероятно се дължи на факта, че дъвченето повишава мозъчната активност. Ако искате да засилите ефекта от дъвченето на дъвка, изберете ментовата версия – наличието на ментол ще създаде по-страхотен ефект за организма.

Дъвченето на дъвка има само временен ефект, така че трябва да разчитате на този метод само ако имате сериозна нужда от бърз стимул.

  1. Определете приоритети и опростете дневните си дейности

Ако сте наистина уморени, е малко вероятно да постигнете максимална ефективност. Така че защо да не се развеселите и да изпълните десет различни задачи? Това може да бъде много по-лесно, ако първо зачеркнете спешните задачи, а по-малко важните отложите за следващия ден. С други думи, опитайте се да опростите работния си ден колкото е възможно повече.

Допълнителен съвет: Ако имате възможност, опитайте се да делегирате някои задачи на други хора.

  1. Избягвайте да сядате зад волана

Шофирането в период на силна умора е много опасно. Вместо да рискувате живота и здравето си, опитайте се да използвате обществен транспорт или такси.

Така не само ще избегнете катастрофа, но и ще имате няколко допълнителни минути за дрямка по пътя.

  1. Подремнете в обедната почивка

Ако можете, опитайте се да подремнете около обяд, около два часа следобед. Кратката 20-25-минутна дрямка е чудесен начин да възстановите ума и тялото си. Но ако имате офис без място за почивка или ако изобщо нямате собствен офис, проявете творчество.

Можете да подремнете и на път за работа или по време на обедната почивка.

Добрият сън е важен, но нека си признаем, че невинаги имаме достатъчно време за него. Тези съвети ще ви помогнат да се справите с работния ден след безсънна нощ.

А кой от тези методи работи най-добре за вас?

Полезно

Leave a Reply