На кои пет въпроса при интервю за работа трябва да обърнете внимание?

4) Кои са слабите ви страни?

Този въпрос е един от най-неприятните въпроси на интервюто, тъй като можете да гарантирате, че той ще се появи на интервюто. Дори не е нужно да се споменава, че кандидатите няма да разкрият най-големите си слабости по средата на интервюто. Защо този въпрос се поставя толкова често тогава?

Интервюиращите обичат да задават този въпрос, тъй като отговорът на него може да бъде труден, а отговорите на кандидатите често са много красноречиви, когато са в затруднение.

Ето някои грешки, които трябва да избягвате:

Не казвайте, че твърде усърдната работа, прекалено голямата грижа за работата или перфекционизмът са ви слабост. Защото не са. И ако се опитате да превърнете положителна черта в слабост, интервюиращият ще разбере тактиката ви и вероятно ще ви помоли в отговор на въпрос да разясните как тази слабост ви е повлияла негативно.

Ключът тук е да бъдете искрени по време на разговора, а не да избирате слабост, която звучи добре. Вместо това посочете своя слаба черта, която е незначителна и може да бъде преодоляна чрез работа и мотивация. Като, например, говоренето пред големи групи.

5) Каква заплата очаквате?

Този въпрос често изненадва хората, когато е зададен на интервю за работа, защото някои хора не се чувстват комфортно да говорят за пари. Често се смята, че ако дадете твърде ниска сума, може да фалирате финансово, а ако дадете твърде висока сума, може да не получите предложение за работа.

Добрата новина е, че ако не се чувствате уверени, не е необходимо да посочвате конкретна цифра, а можете да преформулирате въпроса към интервюиращия или да посочите широк диапазон на заплатата.

Предлагаме ви четири основни съвета, които трябва да имате предвид, когато отговаряте на този въпрос.

  • Направете проучване и се подгответе

Ако знаете, че този въпрос може да се появи на интервюто, подгответе се, като проучите средния размер на заплатата за съответната длъжност и репетирате отговора си преди интервюто. След това, ако се чувствате комфортно, можете да признаете, че сте запознати с отрасловите стандарти, които влияят на заплатата ви, като посочите среден диапазон.

  • Помислете за отклоняване на въпроса

Не се чувствайте принудени да разкривате твърде много. Ако диапазонът на заплатата не е посочен в описанието на длъжността, имате право да попитате интервюиращия какъв диапазон на заплатата обмисля за тази длъжност. Освен че сте готови да се запознаете с мнението на интервюиращия относно заплатата, можете да подчертаете, че сте сигурни, че тя ще бъде в съответствие със средната за пазара.

  • Отговорете удобно

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, важното е да го направите по уважителен, дипломатичен и уверен начин.

Не забравяйте, че основният ви инструмент при преговорите за заплата е способността ви да покажете на потенциалния работодател, че имате необходимите умения и способности за изпълнение на работата.

  • Не бъдете прекалено конкретни или твърди

Когато ви питат за очакванията ви за заплатата, най-добрият начин да отговорите е да бъдете широкоскроени и да запазите реалистичност на очакванията си. Никога не описвайте изискванията си за заплата като това, от което наистина се нуждаете, а по-скоро като това, което струва работата. Използвайте сегашната си заплата като референтна стойност (включително всички бонуси и годишни увеличения) и проучете средните пазарни цени за съответната длъжност.

Полезно

Leave a Reply