На кои пет въпроса при интервю за работа трябва да обърнете внимание?

Не всяко интервю за работа ще протече по един и същи начин или в определен формат. Но има някои често задавани въпроси, които се появяват отново и отново.

В тази статия ви предлагаме пет от най-често задаваните въпроси по време на интервю, както и няколко съвета, които ще ви помогнат да отговорите правилно на тях.

1) Защо искате тази работа?

Този въпрос със сигурност ще бъде зададен по време на интервю.

Често срещано погрешно схващане на повечето кандидати е, че трябва да разкажат на интервюиращия защо са кандидатствали за работата. Сред аргументите си споменават например заплата, местоположение, обучение, придобивки и лично развитие.

Този въпрос обаче трябва да бъде използван по-скоро като възможност не само кандидатът да обясни защо иска да работи, но и да разкаже какви са качествата и уменията му, подходящи за тази работа.

Сега предлагаме четири начина за това откъде да започнете при отговора на този въпрос:

  • Какво ви харесва в компанията (култура, убеждения, ценности, мисия)?

“Смятам, че вашата компания е страхотна. Възхищавам се на начина, по който ценностите ви насърчават самоусъвършенстването и успеха. Това е компанията, за която бих искал да работя – компания, която не само се фокусира върху клиента, но и се грижи за развитието на персонала си. Разбирам, че индустрията за набиране на персонал винаги е страдала от голямо текучество и знам, че търсите човек, който иска да напредне и да развие кариерата си в компанията в дългосрочен план.”

2) Къде се виждате след пет/десет години?

Този въпрос често се задава, защото той дава информация за вашите професионални цели и амбиции. Винаги е важно да помните, че сте на интервю за конкретна позиция. Причината, поради която интервюиращите се интересуват и искат да разберат за вашите кариерни цели, е, че те искат да наемат човек, който е мотивиран, проактивен и готов да работи усилено, ако бъде нает.

Ето защо е важно да подчертаете, че имате солиден план за кариера и че знаете какво искате да правите.

В отговора си трябва ясно да покажете, че разбирате какво включва длъжността, за която кандидатствате, и да опишете как определяте успеха си като служител.

Ето и няколко съвета, които трябва да имате предвид, когато отговаряте на този въпрос.

Съсредоточете се върху професионалното си развитие, освен ако интервюиращият не ви помоли изрично да коментирате личните си амбиции, не повдигайте въпроса. Опитайте да останете реалисти по отношение на това колко бързо планирате да напреднете в кариерата си. В края на краищата някои интервюиращи може да се притеснят от факта, че вашите професионални амбиции могат да повлияят негативно на техните собствени.

Бъдете конкретни, но гъвкави. Опитайте се отговорът ви да не звучи твърде неопределено. Интервюиращият иска да разбере как смятате, че длъжността се вписва в цялостния ви кариерен план. Затоа отговорът ви трябва да отразява колко важна е за вас тази позиция като част от дългосрочната ви стратегия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
7 меки умения, които да развиете през тази година
5 думи, с които никога да не описвате себе си
Кои са професиите, с които ще можете да обиколите света?

3) Кои са силните ви страни?

Този въпрос често се задава по време на интервюто, за да се определи кои са силните ви страни, които ще ви помогнат да успеете в длъжността, за която кандидатствате. Дори интервюиращият да не ви зададе този въпрос директно, трябва да можете да му отговорите, за да бъдете наети.

Идеята на този въпрос е да ви подтикне да опишете уменията и опита, които сте придобили, като използвате примери, които са пряко свързани с позицията, за която кандидатствате.

В повечето случаи кандидатите не се чувстват комфортно да говорят за себе си и да посочват точно в какво са добри. Подготовката е ключът към преодоляването на този проблем. Попитайте приятел или колега, на когото имате доверие, кои според него са най-силните ви страни – това ще ви помогне да изградите увереност и да потвърдите кои са силните ви страни.

Може да е трудно да представите уменията си на интервю за работа, особено ако сте интроверт. Тренирайте предварително, като се запишете на касетофон и възпроизведете записа, докато стоите пред огледалото или говорите със семейството и приятелите си. Тези съвети ще ви помогнат да преодолеете евентуалната си нерешителност и ще се чувствате по-комфортно, когато става въпрос за вашите умения и способности.

Полезно

Leave a Reply