Нараства ли броят на жените, които искат да работят в ИТ-сектора?

Оказва се, че през последните три години интересът от страна на жените към кариера в ИТ-сектора нараства.

Според статистика от 2021 г. жените са изпратили автобиографии за различни технологични позиции, свързани с програмиране, което е с 44% повече от 2020 г. и с 65% повече от 2019 г.

Резултатите от проучването се основават на обобщени данни от пет държави: Аржентина, България, Полша, Украйна и Русия. Проучването обхваща 3715 жени, които са направили първата си стъпка при избора на работа в компанията.

Анализът на данните показва, че позициите за осигуряване на качество и автоматизация на качеството представляват най-голям интерес за жените в софтуерната индустрия, като през последните три години те представляват почти половината от всички кандидатури. Позициите, за които основното изискване е да се владее Java, са на второ място, следвани от .NET и JavaScript.

Според проучването най-малък процент от кандидатите жени (по-малко от 5%) са проявили интерес към позиции, изискващи умения за разработка на Android, C++ и iOS.

Данните от статистиката също потвърждават нарастващия интерес на жените към ИТ-сектора: през годината броят на подадените от жени автобиографии за ИТ-позиции се е увеличил с повече от една трета. Ако в момента има около 70 000 автобиографии, а през същия период на миналата година те са били около 45 000.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какво представлява методът за управление на времето “Помодоро”?
Как ефектът на Зейгарник помага да подобрим производителността си?
Какво притежават успешните хора?

По мнението на специалистите нарастващата популярност на ИТ специалностите сред абитуриентите и по-специално сред момичетата се свързва с развитието на ИТ-сферата като цяло. Факт е, че има все повече софтуерни продукти и технологии, които отварят ИТ-образованието за по-широка аудитория, като например игри или технологии за машинно обучение, приложими във всяка интересна област. Голям брой отворени олимпиади по програмиране за различни нива на компетентност позволяват на участниците да опитат силите си и да научат повече за езиците за програмиране, алгоритмите и структурите от данни. Множеството отворени онлайн учебни ресурси предлагат огромни и равни възможности.

По време на различни събития и кандидатстудентски кампании повечето от университетите представят професията на програмиста като подходяща както за момчета, така и за момичетата. Също така дават примери с успели свои възпитаници, с което уверяват кандидатите ще бъдат оценявани само и единствено според техните знания не само по време на изпити в университета, а и когато кандидатстват за работа.

Понякога момичетата се притесняват да се запишат в някоя ИТ-специалност, тъй като съществува схващането, че логическите дисциплини са трудни за младите дами и това е причината да няма много представителки от нежния пол в паралелките с преподаване на математика в училищата, например.

Място за притеснения обаче няма, тъй като все повече дами доказват, че само таланта и неуморният труд имат значение за успеха на човека, а не неговият пол.

Професии

Leave a Reply