Кои са професиите, с които ще можете да обиколите света?

Не винаги е необходимо да отидете само на почивка, за да разгледате страната. 

В тази статия ви предлагаме списък от 8 професии, които ще ви позволят едновременно да пътувате и да си изкарвате прехраната!

  1. Планиране на събития

С увеличаването на броя на мащабните конгреси, фестивали, панаири и изложби нараства и нуждата от персонал за организирането им. А това означава, че трябва да пътувате до мястото на събитието. Според проучване сред няколко домакинства, проведено през 2022 г. 17% от хората в тази сфера работят като организатори на събития, свързани с изкуства и спорт. Хубавото на тази работа е, че можете да работите в държавни институции, организации с нестопанска цел и административни отдели, а не само в частния бизнес.

  1. Треньор на спортен отбор

Независимо дали сте треньор на местни или професионални спортни отбори, мачовете и турнирите често се провеждат в други области или държави. Като ръководител на техническата програма на спортна асоциация на инвалидните колички, Патрик Коте, е посетил 12 държави. Сред тях са Колумбия, Бразилия, Аржентина, Полша, Австралия и Япония и други.

  1. Преподавател

Можете да преподавате навсякъде по света. Точно това направиха Мартин Пейдж, учител по математика, и Мари-Жози Талбот, учителка по френски език като втори език в английско международно училище в Куала Лумпур, Малайзия. Те откриват свободните работни места, като посещават панаир на труда в университета “Куинс” в Онтарио, където всяка година международните училища набират учители от Канада. “Трябва да кандидатствате няколко месеца предварително и да попълните някои формуляри, а след това съответните училища ни интервюират през уикенда”, казва Мари-Жозе Талбот.

  1. Стюардеса

Вероятно това е една от професиите, за които се сещате първо, когато ви се прииска да пътувате… и не ви прилошава по време на път. 

Дори и графиците да са нередовни и да се налага да прекарвате дълги часове в самолети или влакове, според доклада на голяма световна компания, която работи в сферата на въздушния транспорт, стюардесата печели доста добри пари. Освен това често има бонуси като безплатни билети за себе си и семейството си. Какво по-хубаво от това.

  1. Представител на компания в чужбина

Това е работа, която предлага много възможности за пътуване и придобиване на опит в различни области – от информационни технологии до козметични продукти, застраховки и туристически пакети. Например представител на голяма световна компания, която предлага възможност за намиране и резервиране на автобусни пътувания от цял свят, трябва задължително да пътува до различни държави, за да се договори с транспортни компании. И това трябва да се случва поне веднъж на две седмици.

  1. Преводач

Все повече агенции за преводи позволяват на служителите си да превеждат отвсякъде, стига работата да е свършена. В това число може да се работи и от вкъщи.

В този случай, като работещ на свободна практика, сте свободни да избирате посоката си. В Квебек 60% от преводачите вече са самостоятелно заети. Уебсайтовете и Фейсбук-страниците за фрийленсъри също ви позволяват да предлагате услугите си и да получавате договори.

  1. Писател

Ако сте журналист или писател на свободна практика, можете да си създадете работа, докато пътувате. Това е доста полезно, когато имате нужда от нови контакти, с които да се свържете. Така можете да съставяте статии и да провеждате интервюта за пътуването си. 

Като вариант можете просто да отхвърлите формалностите в работата от разстояние, като сключите договор преди да отплавате и след това прибегнете до изпълнение на ангажимента и изпращане до поръчителя от всяка точка на света.

  1. Звукооператор

Представете си, че пътувате зад група и имате възможност да присъствате на голям концерт или представление.

Повечето звукотехници в Северна Америка работят в областта на филмопроизводството и звукозаписа, но значителен брой работят и в радиото, телевизията и сценичните изкуства.

Полезно

Leave a Reply