Кои са петте умения, които никога няма да излязат от мода?

Възможностите, които предлага трудовият пазар се увеличават все повече, като това, естествено, е свързано с бързото развитие на технологиите. Има и друг фактор, разбира се – мотивацията на младите кадри да се образоват качествено и да развият потенциала си.

Как университетите и бизнеса допринасят за развитието на младите кадри?

В последно време се наблюдава неудържима цифрова трансформация, която води до създаването на нови професии или изчезването на някои съществуващи до момента. Затова е необходимо университетите бързо да актуализират програмите и изискванията си, за да могат да обучат способни нови кадри.

Компаниите също не остават безразлични, когато стане въпрос за подбора и обучението на таланти. Работодателите жадуват за квалифицирани, компетентни и мотивирани хора, които да се отдадат на професията, която са избрали и да се развиват в нея.

На дневен ред остава въпросът как да се подберат ресурси, които могат да бъдат добра инвестиция в краткосрочен и дългосрочен план?

В крайна сметка не е тайна, че някои “твърди” умения, които днес са много желани. Някой ден в скоро бъдеще обаче те могат да бъдат изцяло поверени на изкуствения интелект. Защото в някои области той може да бъде по-бърз и по-прецизен от човешкия интелект. Chat GPT вече ни показва това по един ярък начин. Стана ясно, че за да се програмира код, човешкото присъствие не е задължително.

Съществуват обаче умения, които няма да излязат от мода и наистина ще позволят на служителите да се адаптират към извършващата се трансформация, да създадат спокоен и мотивиращ работен климат и да могат при необходимост да преминават бързо към нови задачи. 

Съществуват пет основни меки умения, които участници в проучвания по темата, както и експерти определят като задължителни за работата днес и в бъдеще.

  • Креативност

Звучи банално, но е така. Креативността е чисто човешко умение. А един робот може да създава оригинално съдържание от множество източници или да екстраполира необходимата информация, за да намери нови решения на непознати досега проблеми.

Креативността обаче, в смисъла на свободно свързване на идеи и концепции за намиране на нови решения, остава типично човешко качество. Тези, които с помощта на въображението и творчеството си успяват да създадат полезни продукти и услуги не само в близкото бъдеще, но и по-нататък ще имат големи предимства пред останалите на трудовия пазар.

  • Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност помага за поддържането на добри отношения с колегите, но и в по-общ план – за добрия живот на работното място.

Полезна е за всички служители, но и за мениджърите: времето на авторитарните лидери и строгите йерархични структури вече окончателно отмина, за да отстъпи място на балансираните и емпатични лидери.

На темата за емоционалната интелигентност е посветена книгата “Работа с емоционалната интелигентност” на Даниел Големан, консултант и научен сътрудник на New York Times.

  • Когнитивна гъвкавост

Неотдавнашно проучване на консултантска фирма показа, че “когнитивната гъвкавост” е сред най-полезните умения за работата на бъдещето. Това е способността да разбираме дали нашият метод или подход към работата работи или не.

Освен това когнитивната гъвкавост ни позволява да се променяме, като анализираме ситуацията от различни гледни точки и се справяме с новите неща по творчески начин.

Когнитивната гъвкавост е много полезно умение за справяне с промените в бизнеса, за общуване с другите, за намиране на едно или повече решения на всеки проблем.

  • Гъвкавост на ученето

Федерико Вигорели Поро, управляващ партньор на Choralia и говорител на TedX, определя гъвкавостта на ученето като форма на еластичност на ученето. С други думи, това е способността да се влезе в несигурна ситуация и да се разбере какво трябва да се направи, като се работи чрез проби и грешки. 

Гъвкавостта на ученето позволява на човек да влезе в нова роля с гъвкавост, адаптирайки се към различни контексти и задачи. В този бързо променящ се свят на работа това е много важно умение. 

Промяната за някои хора може да доведе до стрес, а за други, които се учат на ловкост, напротив – може да събуди любопитство, интерес към нови неща и все по-голямо желание за усвояване на нови умения.

  • Създаване на мрежи от контакти

Психологът и кариерен треньор Клаудия Кампизи определя професионалното свързване в мрежа като “умение, което ни позволява да създаваме конструктивни професионални взаимоотношения и да ги развиваме и разширяваме с течение на времето по начин, подобен на възлите в една мрежа.

За някои сектори способността да се създават връзки между професионалисти и хора може да се счита за техническо-професионална компетентност.

Колкото и да се развиват технологиите и трудовият пазар, има качества, които никога няма да отминат от мода.

В статията са използвани материали от: laborability.com / L’evoluzione del mondo del lavoro è continua, ma ci sono competenze destinate a non passare di moda. Ne abbiamo selezionate cinque
По материала работи: Живка Аджеларова
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
За първи път най-мащабният кариерен форум стартира с радио предаване на живо
Кои професии вече се извършват изцяло от изкуствен интелект?
Топ 3 работни места, най-популярни сред студентите

Полезно

Leave a Reply