Кои са петте причини да наблюдават компютъра ви?

Всичко, което служителите правят на работните си компютри, е отворена книга за ИТ персонала на компанията. Може да се проследи всичко – от лични съобщения (като “Ваня, разкажи ми отново за пътуването си до Египет”) до имейли, изпратени от личен акаунт. Отговорните за това наблюдение обаче обикновено не следят всички служители едновременно, а само тези, които са попаднали в полезрението им.

Каква информация се търси при наблюдение на компютъра?

“Всичко, което се прави с оборудването на дадена компания, може да се види, почти без изключение. Всичко, което е криптирано, може да бъде дешифрирано и прихванато, докато се изпраща. Съществува и специален софтуер, който записва всяко натискане на клавиш на компютъра или показва съдържанието на екрана”, казва Пол, системен администратор в Минесота.

Това означава, че могат да се преглеждат не само служебни имейли, но и всички акаунти, лични съобщения във всякакъв вид чат стаи и дори имейли, изпратени от телефон, ако потребителят използва Wi-Fi мрежата на компанията.

На работните компютри може да бъде инсталиран софтуер, който автоматично прави снимки на екрана, за да види какво разглеждате, и кийлогър, за да види какво пишете на клавиатурата си.

“Възможността съществува и всяка компания заплашва служителите си с нея, но в действителност активното наблюдение е доста рядко срещано”, казва Дон, мрежов администратор в Ню Йорк.

Според него основната причина за това е нежеланието да се работи с огромно количество информация, чието обработване изисква много време и усилия.

Така че в повечето случаи можете спокойно да обсъдите с колега неуспеха на вчерашната презентация, въпреки че има няколко случая, в които е гарантирано внимателното разглеждане на системите за наблюдение на дейността от страна на служител.

Ниска производителност

Възможно е да се впуснат в наблюдение на вашите чат съобщения, имейли и използваните приложения, ако ръководството не е доволно от вашата продуктивност.

Бях натоварен със задачата да наблюдавам един разработчик, тъй като производителността и резултатите му бяха много ниски”, казва Пол. – “Така открихме, че той прекарва 80 процента от времето си в работа за друга компания, докато седи в офиса на бюрото си в нашата компания. В този ден той губи поне една от работните си места.”

Съхраняване на лични файлове в работната мрежа

Много компании предоставят на служителите си мрежово съхранение. Ако системният администратор забележи, че тя се пълни твърде бързо или работи по-бавно от обичайното, той вероятно ще провери какво записвате в нея.

Най-добре е да записвате видеоклипове и музика на личния си диск – освен ако не искате да привлечете голямо внимание.

Неподходящо съдържание за работа

Посещаването на развлекателни сайтове или съхраняването на файлове, неподходящи за служебен компютър, ще доведе най-малкото до порицание.

“Веднъж един служител се обърна към ИТ отдела – имал някакъв проблем с компютъра. Той не е бил наблюдаван, но те са видели порно на десктопа му и са били длъжни да докладват на ръководството. Човекът беше предупреден, но след известно време той отново се свърза с ИТ отдела, забраненото видео отново беше забелязано и той беше уволнен”, казва Дон.

Оплаквания от клиенти

Задължително наблюдение се създава за служители, които са заподозрени в измама или други реални престъпления. Например двама служители на кол център са хванати след оплаквания на клиенти за липса на малки суми пари. Снимки на екрани от компютрите им показват, че те извършват измами, като използват еднократни кодове за получаване на пари в брой.

Подозрително поведение в реалния живот

Друга причина, поради която можете да бъдете наблюдавани, е подозрително поведение на работното място в реалния живот.

“Основната причина, поради която мога да бъда наблюдаван, е, че вече има готови подозрения за нещо. Най-често тя се поражда от нетехнически източници като взаимоотношения или лично поведение”, казва Пол.

Единственият начин да гарантирате, че комуникациите ви са поверителни, е да използвате собствения си телефон, а не да го свързвате с Wi-Fi на работодателя си. И само служителите, които проверяват съобщения от личен смартфон, а не от корпоративния Wi-Fi, трябва да пишат текстови съобщения.

Полезно

Leave a Reply