Кое ни прави по-щастливи: времето или парите?

Една от класическите житейски дилеми: кое носи повече щастие – времето или парите?

Изследването на Ашли Уиланс, бихевиорист и професор в Харвардското бизнес училище, категорично казва, че повече щастие носи времето. Ашли се вълнува от въпросите как времето, парите и щастието си влияят взаимно. Тя разказва за това в специална книга.

Основната тема на книгата е, че ние сме по-ентусиазирани да получаваме пари, отколкото да увеличаваме времето, с което разполагаме. Има три прости причини за това:

  1. Парите като цяло са необходимост в нашето общество.
  2. Преобладаващото мнение е, че парите и успехът са синоними.
  3. Психологически парите са по-лесни за проследяване и е по-вероятно да се чувстваме удовлетворени, когато ги имаме. 500 долара в банкова сметка са обективни и осезаеми. Допълнителни три часа в събота? Не чак толкова.

Ето защо сме по-склонни да жертваме време, отколкото пари. Но за пропиляното време си има цена и Ашли твърди, че е важно да ценим времето толкова, колкото и парите. Според нейните изследвания дори хората, които просто казват, че времето е по-важно за тях, се чувстват по-щастливи, по-малко стресирани и по-удовлетворени от социалните си взаимоотношения.

Хората, които ценят времето повече от парите, са по-склонни да бъдат по-продуктивни и творчески настроени. Причината е, че те прекарват времето си в изграждане на нови взаимоотношения и възстановяване на силите си. Това са конкретните позитиви, които носи решението да поставим времето на първо място.

Книгата на Ашли предлага някои ценни стратегии, които ще ви помогнат да се научите да предпочитате времето пред парите. Харесва ми, че много от тях няма да ви струват нищо и следователно развенчават мита, че само богатите могат да си позволят да отделят време. Тези стратегии се разделят на две категории: такива, които пестят време, и такива, които го връщат.

За капаните на времето

За да спестите време, трябва да разбиете капаните, в които попадате. Представете си постоянните звуци от известия и как те пречат на моментите на почивка. Този технологичен капан разбива скъпоценното ни време на хиляди разнородни фрагменти, които Ашли нарича “времеви конфети”.

Капаните на времето се пораждат и от простия ефект на спешността – явление, което ни кара да даваме приоритет на нещо спешно, но не и важно. Например непрекъснато проверявате имейли, вместо да прекарвате време със семейството си.

За да спестите време, опитайте това:

Целенасочено планирайте време, в което можете да се съсредоточите върху най-важната, но не непременно най-спешната работа. В началото на всяка седмица отделяйте по 30 минути, за да планирате няколко двучасови блока за тези задачи. Използвайте тези блокове, за да се откъснете напълно от всичко и да се съсредоточите върху важните задачи.

Съсредоточете се върху малките, ежедневни решения. Една от тактиките за пестене на време е по-обмисленият подход.

Всеки път, когато решаваме да си тръгнем по-рано от работа, да разграничим дома си от работата или да приемем предстоящия уикенд като празник, поставяме времето и парите си като приоритет. Обмисляйте ежедневните си решения и потискайте желанието си да проверявате имейли след работно време, вместо да прекарвате време със семейството или приятелите си.

Тактиката “пазаруване във времето” определя по нов начин стойността, която придаваме на времето и щастието. Тъй като парите са измерител, който всички разбираме, Ашли разработи концепцията за “долари на щастието”; тя ви позволява да определите конкретна стойност на радостта, която се появява, когато дадете приоритет на времето си. Ашли изчислява тези стойности чрез проучвания, в които хората отразяват нивото си на щастие, свързано с различни дейности.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Тайната за бързо повишение в работата
Рецепта за организационна култура
Как да различаваме добрите идеи?

Например:

Хората, които ценят времето повече от парите, са толкова щастливи, колкото и тези, които печелят с 4400 долара повече годишно (но не ценят времето толкова високо). Възлагането на най-неприятната задача на външни изпълнители е равносилно на увеличение с 10 хил. долара годишно. Повече комуникация от обичайното е толкова голям стимул за щастие, колкото и ако печелим с 20-30 хил. долара повече всяка година.

Как можете да се насърчите да харчите пари, за да спестите време – например като наемете виртуален асистент? Можете да гледате на него като на решение, което е от полза за други хора. Като делегирате работата си, можете да прекарвате повече време със семейството си или да бъдете доброволец в някоя полезна организация. Съсредоточаването върху времето не е егоистичен акт.

Както и в другите случаи, за които говорим в този блог, да се даде приоритет на времето пред парите е въпрос на осъзнаване. Както казва Ашли, фокусирането върху времето може да ни направи по-щастливи и да подобри цялостното ни качество на живот, но е необходимо съзнателно решение, за да тръгнем по този път.

Полезно

Leave a Reply