Кариерна стълба или пътека с препятствия: какви са недостатъците на повишението

Защо мечтаем за кариерно израстване? Разбира се, заради парите, ще кажат повечето. За някого освен финансовата страна на въпроса са важни самореализацията и уважението към другите. Много хора смятат, че колкото по-висока е позицията, толкова по-лесно е да се намери работа в подобна компания.

Но не! И това не е единственото погрешно схващане, което се свързва с понятието “кариерна стълба”. Тази стълба обикновено е обвита в митове и мечти, а суровата реалност е поразително различна от тях.

„Ще седна на шефския стол и няма да правя нищо“ – мнозина рисуват такава картина във въображението си. Но не можеш да сложиш краката си на масата! Напротив, върху главата ви ще падне безпрецедентно количество работа. Първо, на ръководни позиции работата винаги е много. Второ, все още не сте много добре запознати с новите си отговорности и няма време за задълбочаване, а трябва да действате. Това е мястото, където трябва да се задържате на работа най-дълго.

Първите няколко месеца след повишението са най-трудни психологически. Напрежението е огромно! Запишете се за бокс, тренирайте, облекчете емоционалния стрес. Или отидете на стрелбището, стреляйте по проблемите си там.

Е, и трето, човекът, който ви е оставил мястото и задачите, едва ли ще „почисти“ всичко след себе си. Може би той си е тръгнал със скандал. Неговите несъвършенства сега са и ваше главоболие.

Друга тъжна истина за повишенията: колкото по-висока е позицията, толкова по-голяма е отговорността. Тоест над главата ви постоянно виси един вид брадва на въже. И ако се спънете дори с половин милиметър, тази брадва може да падне на врата ви. Независимо дали се претоварвате или не, дали спите достатъчно или не, не трябва да губите бдителността си дори за секунда. Освен това, дори през уикендите и на почивка – вероятно само вие можете да вземете някои решения и няма значение, че е един сутринта в страната, където почивате. Документите трябва да бъдат подписани веднага!

Вероятно вече сте разбрали – колкото по-висока е позицията ви, толкова по-малко свободно време ще имате. Ако преди сте прекарвали часове със семейството и приятелите си, сега ще са минути. Част от домакинските задължения ще трябва да бъдат делегирани на някой друг. Уверете се, че вашият съпруг (или съпруг) е подготвен за този обрат на събитията.

Ако вече сте били повишени, ще бъде още по-трудно да се изкачвате по-нататък. Защото колкото по-висока е позицията, толкова по-добре се заплаща, което означава, че с всяко повишение получавате нови завистници, които не са против да заемат мястото ви, и недоброжелатели, които мечтаят за вашето уволнение. Ако преди повишението сте били човек, който просто си върши работата и е далеч от клюки и интриги, сега ще трябва да знаете всичко, което се говори и прави зад гърба ви. Тоест да се впуснете в разговори за някого и срещу някого. И да, всичко, което кажете, може да бъде използвано срещу вас.

Вече няма да можете да се придвижвате по-нагоре по кариерната стълбица заради висококачественото изпълнение на вашата работа. Сега е особено важно да харесвате някой, който е по-високо от вас и да бъдете категорични и решителни. Ако не ви харесва, ще останете на едно място завинаги.

Отношенията с бивши колеги (ако сте били повишени вътре в компанията) е малко вероятно да се запазят. Вие ще ги ръководите и това едва ли ще им хареса. Да, и приятелските отношения с един или двама души ще бъдат повод за клюки за всички останали. Всички веднага ще си помислят, че по някакъв начин предпочитате този човек и (не дай Боже) му плащате повече.

Ако ви уволнят от висока позиция, ще бъде невероятно трудно да си намерите работа. Не става дума за мениджъри на средно ниво, а за по-високи позиции. В крайна сметка ръководството на компанията, в която получавате работа, абсолютно ще иска да знае защо сте напуснали поста си. И всички ваши пропуски ще изплуват на интервюто или дори преди него. А същите тези недоброжелатели също ще ги разкрасят.

И обикновено няма толкова много оферти на пазара на труда. Всеки лидер се държи за позицията си със зъби и нокти.

Готови ли сте за този живот? В крайна сметка всичко това се покрива от добра заплата.

Кариера

Leave a Reply