Как да станете успешен като Бил Гейтс, Стив Джобс, Илон Мъск или Ричард Брансън?

Предлагаме ви превод на отговора на анкетата “How can I be as great as Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson?” Автор на отговора е Джъстин Мъск, съпругата на Елон Мъск.

Зашеметяващият успех се дължи на изключителни лични качества, но това не променя факта, че има и цена, която трябва да се плати. Главозамайващият успех се различава от “обикновения” успех и не е задължително човек да бъде Ричард или Илон, за да постигне финансов просперитет, удовлетворение и дори живот като цяло.

Осъзнавайки това, човек увеличава шансовете си да стане щастлив. Но ако сте истински страстни и страстта ви определя, определя поведението ви, това, което сте, определя ви във всичко, тогава въпросът за щастието престава да бъде актуален. Страстните хора често се възприемат като чудаци, “грешни” членове на обществото, които предпочитат нетипични предизвикателства. Те разработват своя собствена стратегия за оцеляване, като в крайна сметка осъзнават как да я прилагат към различни неща, за да се възползват от тях и да спечелят предимство. Те мислят различно от другите. Те гледат на света от необичаен  ъгъл, от ъгъл, който открива нови идеи и дава прозрение. Поради това околните ги смятат за малко луди.

Бъдете обсебени.

Бъдете обсебени.

Бъдете обсебени.

Ако  не сте обсебени от бизнеса си, спрете да го правите сега и се концентрирайте върху намирането на нещо, което наистина ви завладява. Идеята трябва да е голяма, наистина голяма и вдъхновяваща, за да повярват хората във вас и да се превърнат в съмишленици (а вие ще имате нужда от съмишленици, не се съмнявайте). Наистина голямата цел е да не ви оставяме да почивате на лаврите си в момента, в който хората забележат работата ви и продължават да говорят колко сте велики и колко сте страхотни в това, което правите, когато не сте. Не преследвайте мечтата си, защото искате да бъдете велики. Преследвайте мечтата си, защото си заслужава и защото самото преследване ви прави това, което сте. Всички изключителни хора, професионални преследвачи на мечти, съчетават интелигентност и талант с безкористна любов към работата. И ако сбъркате с мечтата, бързо ще прегорите и ще се окажете настрана, и ще ви остане само да гледате как другите ви заобикалят и се отдалечават в заветната далечина.

Следвайте манията си, докато не откриете проблем, голям, сериозен проблем, който засяга възможно най-много хора, проблем, който ще решите с всички средства. Откриването на проблема може да отнеме години, защото първо трябва да съберете много различни знания, да намерите правилните точки и след това да ги свържете, като изградите цялостна концепция в главата си.

За такива постижения ви е необходима свръхчовешка енергия и издръжливост. Ако не сте полубог, обърнете внимание на физическата си форма и начина си на живот. Имате чести закъснения, умствена умора, изтощителни и често безсмислени срещи, самота, неуспехи, проблеми с половинката си, семейни драми, объркване на съзнанието, работа със скучни и досадни хора и липса на сън. Поддържайте тялото си във форма, за да запазите ума си остър като бръснач. Тези разходи ще се изплатят.

Научете се да издържате на стрес, който би сломил повечето хора.

Не се отклонявайте от утъпкания път; противно на възхищението от вашите идоли, не се опитвайте да им подражавате. “Няма следваща стъпка”. Феноменалният успех не е като другите видове успех – това, което е проработило за някой друг, вероятно няма да проработи във вашия случай. Екстремалните успехи са носители на смели идеи, които подчиняват на каузата собствения си набор от определени уникални предимства. Те са нестандартни и това е една от причините да станат предприемачи – не могат или не искат да се впишат в обичайната корпоративна рутина. Те са с дислексия, с аутизъм, разсеяни, с бяла глава, досадни и свадливи с колегите си, разклащат лодката, презират инструкциите и всякаква бюрокрация като цяло. Но те превръщат тези “слабости” в допълнителни предимства (споменах ги по-горе) и това не им пречи да намират за партньори хора, които са постигнали нещо в области, в които те самите изобщо не са наясно.

Те не се страхуват от провал – или може би се страхуват, но въпреки това продължават напред. Те със сигурност ще преживеят епично красив и унизителен публичен провал, но след това ще намерят сили да се съсредоточат така, че крахът да се стори на тях и на околните само още една стъпка по пътя към мечтите им. Те преживяват неуспеха по различен начин от другите и правят изводи от него, които другите не могат да направят. Те са изключително упорити и същевременно психологически издръжливи.

Полезно

Leave a Reply