Какво точно представлява самооценката и как влияе на живота ни?

Правилната самооценка е нещо много сложно. Тя може да бъде сравнена с ватерлинията на кораб в открито море, която не трябва да се издига нито по-високо, нито по-ниско. Така, преди да се впуснете в дълго пътешествие, трябва да си дадете ясна сметка, че без адекватна самооценка няма да се справите с начинанията. 

Как се формира самооценката?

Човешкото подсъзнание се изгражда въз основа на много фактори още от първите минути на живота. 

За да стане ясен механизмът за формиране на самооценката, трябва да имаме предвид следните основни фактори, които оказват влияние:

  •     човек никога не е сам – той е стадно животно и трябва да бъде в обществото (социопатите са отклонение, болест); 
  •     всяка дума и постъпка на другите по отношение на даден човек автоматично го засяга, като го принуждава да се самооценява по един или друг начин; 
  •     в повечето случаи човек си изгражда мнение за себе си, възприемайки се “през очите на другите”, без да има възможност и желание да анализира самостоятелно постъпките си и да се опита сам даде оценка за тях.

Изводът, който можем да си направим, е, че самооценката е съвкупност от всички оценки за вашата личност, направени от вас самите или въз основа на други мнения, които формират представата ви за собствените ви качества и недостатъци.

Това определение може да се формулира и по друг начин – самооценката е определяне на мястото на човека в класацията на всички хора по света, което се основава на собствените и наложените приоритети. За всеки човек тя изглежда различно.

Как неправилно формираната самооценка влияе на живота ни?

Например една блондинка, която през живота си не е прочела нито една книга от световната класика, може да има висока самооценка, защото обществото, от което е част, ѝ дава само положителна информация за личността ѝ. Причината е, че добродетелите ѝ се ценят в нейната среда, тъй като тя изглежда по начин, приет за нормален в нейното обществото. Това означава, че тя е заобиколена от позитивизъм от всички страни и просто не забелязва дори и една своя негативна черта.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Десет правила, които ще ви помогнат да спестите време
Как да управляваме неорганизирани хора?
Кои са десетте заповеди на профайлъра?

Нека разгледаме и пример за обратния случай. Студент, който е завършил средно образование, приет е в университета и си е намерил добра работа, е направил няколко дребни грешки на работното място, от които се е притеснил. Той ще се чувства като нищожество и ще мисли, че никога няма да успее да работи качествено, както по-опитните си колеги. Освен това всеки ден вкъщи майката му повтаря, че е бездарник, защото е забравил да изнесе боклука сутрин, а бащата – че е трябвало да отиде да работи в мините, вместо да учи висше образование, защото “там има добри пари и няма нужда да мисли с глупавата си глава”. Към всичко това се прибавя и стандартният му външен вид.

Подобна ситуация е типичен пример за формиране на ниска самооценка. Ако самият младеж не предприеме някаква инициатива, която да промени живота му, а просто се носи по течението на заобикалящата го среда, то е малко вероятно да постигне нещо. Освен това може да се породят и проблеми, водещи до неуспех в работата поради постоянен стрес и съмнения в себе си (мисълта “Не мога да се справя, другите ще го направят по-добре” не води до продуктивна работа). Също така ще се появи и невъзможността за изкачване по кариерната стълбица поради страх от отговорност (реална последица от мисъл от типа на “не мога да се справя, това не е за мен, не съм способен”). Възможно е страхът от загуба на настоящото работно място да доведе до желание да се избяга от реалността чрез употреба на алкохол и наркотични вещества, което да стане причина за депресивни състояния, хронична умора и др. Невъзможността за адекватни отношения с момичетата също е резултат от ниско самочувствие и проява на комплекси. 

В по-напреднала възраст ниското самочувствие могат да доведат до проблеми, свързани с възпитанието и общуването с децата, самореализацията, трудности при започване на собствен бизнес и т.н.

Списъкът с възможни неприятности, които са породени от нереалната самооценка, със сигурност е доста дълъг, а примерите са различни за всеки човек, затова е много трудно те да бъдат изброени. 

Не трябва да забравяме, че в крайна сметка всеки има причина да мисли лошо за себе си – никой не е съвършен. Но е важно да оценявате личността си не само на база собствено мнение, но и това на останалите, и на тази основа да установите връзка с външния свят. 

Също така е необходимо да разберете, че добрият живот не означава само висока заплата и хубава кариера.

Защото, дори и да ги има, човек с ниска самооценка не може да бъде щастлив поради следните причини: постоянен страх, постоянно нервно напрежение, депресивни състояния, изостряне на стреса, когато е изложен на неблагоприятни влияния, неспособност за реализация, наднормено тегло, липса на самоувереност, слабост на характера, постоянно самообвинение и т.н.

За да посрещнете бъдещето с увереност, трябва да работите върху себе си и да не се страхувате да се променяте. Защото ако не го направите, животът ви ще си остане на същото място, а мечтите ви ще се превърнат в поредните нереализирани желания.

Полезно

Leave a Reply