Какво представлява методът за управление на времето “Помодоро”?

Времето се превърна в основната валута на живота, която има свойството да бъде незаменима. Замислете се обаче колко често успявате да се концентрирате изцяло върху дадена задача, без да се разсейвате от вътрешни и външни стимули и да губите ценни минути?

За да постигнете концентрация и високо ниво на самоорганизация, бихте могли да прибегнете да популярния и ефективен метод за управление на времето, наречен “Помодоро” (от ит. – „домат“).

Как се поражда методът “Помодоро”?

Създател на метода за управление на времето “Помодоро” е един италиански студент – Франческо Чирило.

В края на първата учебна година той останал разочарован от способността си да използва времето пълноценно, тъй като, въпреки усърдното учене, не успял да усвои новите знания както трябва и затова не се представил достатъчно добре на изпитите.

Скоро Франческо направил следния експеримент – взел таймер-домат от кухнята и започнал да засича колко време учи и колко си почива. След това извел наблюденията си от действието на метода „Помодоро“ и така осъзнал, че основният проблем не е в
количеството време, прекарано в работа, а качеството на извършения труд. Направил заключението, че кратките почивки спомагат концентрацията, а разсейването по време на работа се свежда до минимум.

По-късно се методът „Помодоро“ започва да се използва все по-често от хората, в резултат на което те самите забелязват увеличаване на производителността си, минимизиране на ненужните разсейващи фактори, постигане на трайна самодисциплина, развиване на бързина и гъвкавост на мисленето при стрес, създаване на собствен алгоритъм на действие и постигане на качествени резултати за кратки срокове.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Кои са десетте заповеди на профайлъра?
Как да направим добро първо впечатление?
Как да станете успешен като Бил Гейтс, Стив Джобс, Илон Мъск или Ричард Брансън?

Кой и как може да приложи методът “Помодоро”?

Всеки може да използва метода в ежедневието си, ако наистина иска да използва времето си максимално пълноценно. Ето основните стъпки за прилагането на „Помодоро“:

  • Започнете с определянето на една конкретна цел, която искате да преследвате.
  • Отървете се от всички външни и вътрешни дразнители.
  • Регулирайте осветлението, затворете прозореца, за да намалите шума от улицата, хапнете нещо, за да не чувствате глад, пийте вода и направете всичко, което ви се струва дреболия, но по-късно може да ви накара да се чувствате некомфортно.
  • Настройте таймера на 25 минути.
  • По време на работа се опитайте да се концентрирате върху постигането на резултата.
  • Веднага след като чуете звуковия сигнал на таймера, направете кратка почивка за 5 минути.
  • Настройте отново таймера за 25 минути, след което направете петминутна почивка.
  • Повторете това още два пъти и направете почивка от 15 минути.

При нужда бихте могли да промените времевите интервали – да ги намалите или увеличите според собствените си предпочитания или вида на извършваната работа. По този начин бихте могли да сведете до минимум неволното разсейване.

Ако ви се наложи неочаквано да напуснете работното си място, разумно и ефективно е да запишете колко важна е причината и колко време сте отделили.

В случай на предсрочно приключване на задачата, когато сте завършили работата си докрай, а на таймера остава още време, можете да го оползотворите, като планирате бъдещи задачи, обобщавате текущи резултати, анализирате допуснати неточности или просто се отдадете на любимо занимание като четене на качествена литература.

Добре е тук да отбележим, че методът “Помодоро” не се препоръчва на хора, занимаващи се с изкуство (музиканти, писатели, художници и др.), тъй като строгите крайни срокове могат да повлияят неблагоприятно на вдъхновението им и да нарушат творческата атмосфера.

Полезно

Leave a Reply