Какви са истинските предимства на по-кратката работна седмица?

Миналото лято двамата основатели на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, проведоха съвместно интервю с Винод Косла, основател на Khosla Ventures. В интервюто Пейдж, главен изпълнителен директор на Google, засегна редица интересни теми, включително убеждението си, че обществото вече не се нуждае от служители на пълно работно време. Той изтъкна, че ключовите елементи, от които хората се нуждаят за истинско щастие – жилище, сигурност, добри възможности за децата им – не са толкова трудни за осигуряване, а средствата, които трябва да се отделят, са сравнително малки. Следователно идеята, че човек трябва да работи трескаво, е погрешна.

Пейдж предложи да се съкрати работната седмица, като от пълно работно време се премине на непълно работно време. Той се позова на факта, че макар повечето хора да обичат да работят, те биха искали да имат и повече свободно време, което да прекарват със семейството си или да се занимават с други интереси. Разделянето на работата на пълно и непълно работно време не само ще осигури работа на повече хора, но и ще им даде повече свободно време.

Кой друг предлага съкращаване на работната седмица?

Google със сигурност не е първата компания, която предлага идеята за съкращаване на работната седмица. Шведският град Гьотеборг наскоро предложи шестчасов работен ден с надеждата работниците да се чувстват по-добре психически и физически. Очакваният резултат ще доведе до създаването на повече работни места, по-малко болнични дни и по-ефективна работа. По подобен начин мексиканският милиардер Карлос Слим предложи тридневна работна седмица, при която нормата ще бъде три 11-часови дни, последвани от четири почивни дни. Тази идея беше подкрепена от Ричард Брансън, който написа в блога си, че хората трябва да бъдат насърчавани да работят “когато, където и както им харесва, за да постигнат най-добри резултати”.

Какви са предимствата?

Ползите от по-кратката работна седмица са очевидни. Кой не би искал повече свободно време, повече почивка, повече сън? Добре отпочиналите служители в крайна сметка водят до по-голяма производителност и креативност. Освен това по-малкият брой работни дни ще позволи на служителите да намалят разходите си за пътуване, да изразходват по-малко бензин и да намалят задръстванията и замърсяването на околната среда.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
8 начина да преодолеете спада в работата си в края на годината
7 трика как да поискате повишение и да го получите
16 начина да използвате уволнението в своя полза

Какви са недостатъците?

Изненадващо е, че не се споменава почти нищо за недостатъка, че с по-малко часове се печелят и по-малко пари. В статия на Сет Фигърман, в която се описват подробности от интервю с Google, в последния коментар под статията се казва следното:

“Напуснах дългосрочна работа, когато работното време беше намалено, а това повлия на семейния бюджет. Сега, когато сме семейство с два дохода, отново сме изправени пред необходимостта съпругата ми да смени работата си. Моля, покажете ми как тази идея работи за някой друг, освен за работодателите.”

Въпреки че всички бихме искали да имаме повече свободно време, кой работодател планира да намали работното време, без да намали и заплатите? Въпреки че главният изпълнителен директор на Google предлага разделянето на едно работно място на пълен работен ден на няколко работни места на непълен работен ден, колко работници биха сметнали, че работата на непълен работен ден е с достатъчен доход? Най-вероятно това ще принуди повечето работници да си търсят втора работа, за да компенсират загубения доход.

Какво е другото решение?

Друго предложение за съкращаване на работната седмица е да се увеличи продължителността на работния ден. С предложението на Карлос Слим за работна седмица от три 11-часови работни смени, трябва да се вземе предвид как това ще се отрази на работниците в различните сектори. Ако работещите в офиси могат да издържат на по-дълъг работен ден, какво да кажем за работещите в сферата на физическия труд? Например в строителството, където 11-часовият работен ден може да се окаже неприемлив.

Независимо от индустрията, малко хора могат да поддържат същото ниво на концентрация и производителност на работа по време на 11-часов работен ден. Докато по-дългият работен ден може да доведе до същия брой часове на седмица, работодателите вероятно ще се сблъскат с  намаляване на производителността, поради съкращение на времето за почивка след работа. Почти всеки работник се чувства уморен в края на дългия работен ден, а прибирането вкъщи и почивката ви позволяват да се върнете свежи на следващия ден. Въпреки  че четиридневния уикенд звучи добре, петдневна работна седмица по 8 часа с повече възможности за почивка между тях със сигурност ще повиши производителността.

Заключение:

След като разберат какви са плюсовете и минусите, много работници ще осъзнаят, че съкратената работна седмица има толкова предимства, колкото и недостатъци. 11-часовият работен ден отнема повече от личното ни време, както и времето отделено за семейството. Всъщност цялото свободно време ще трябва да бъде разпределено за четиридневния уикенд, тъй като тридневната работна седмица ще бъде посветена единствено на работата. Не бива да се забравя също така, че при предложената от Карлос Слим работна седмица, въпреки че работниците ще работят дълги часове, те все пак ще работят само 33 часа седмично, което означава по-ниски заплати за тези, които получават почасово заплащане или чиито работодатели просто са решили да плащат по-малко за по-малко работа.

Така че може ли съкратената работна седмица наистина да работи в САЩ? Потенциално, да. Доказателство за това е фактът, че в повечето европейски страни работното време е значително по-кратко от това на американските работници, а много от тях все още имат силни икономики. Въпреки това по-кратката работна седмица ще изисква промени както от работниците, така и от работодателите. Работниците ще трябва да се приспособят или към по-ниски заплати, или към по-дълги часове при по-кратка седмица. Работодателите ще трябва да измислят как да свършат седмичната си работа за няколко дни, което може да се окаже особено трудно, ако другите компании, с които работят, все още работят на петдневна работна седмица.

И така, готови ли сте за съкратена работна седмица?

Полезно

Leave a Reply