Идеите за успеха и мечтаното облекло си приличат – и двете се раждат най-напред вътре в човека

Разговор с Весела Чаушева – моден дизайнер

Весела Чаушева е моден дизайнер с 13-годишен опит.

Тя споделя, че освен страстта към модата, има и още един фактор, който я кара все повече да обича своята професията. И това е радостта в очите на клиентите си, когато се виждат облечени в мечтания от тях модел.

Весела е един от истинските професионалисти, които не залагат на внос на готови модели, а сама отделя колкото време и внимание е необходимо, за да създаде един истински шедьовър. Според нея един модел може да бъде определен като добър тогава, когато съчетава красота, удобство и практичност.

Ето какво още разказа за професията на модния дизайнер Весела Чаушева.

Как се насочи към тази професия?

Професията на дизайнера не я усещам като работа, а като удоволствие и повод да изразя себе си чрез творчество. А за да започна да творя каквото и да било, трябва да имам вдъхновение. След това си определям ясна цел, която искам да постигна, и съставям план за действие. Това помага нещата да се случат по най-добрия начин.

Какви бяха първите ти стъпки?

Първите си стъпки в професията направих с помощта на моята майка Антоанета, която също е моден дизайнер. Тя ми даде основните познания, свързани с изработката на дизайнерските облекла. Освен това ми предаде много от идеите си, както и начини за тяхното осъществяване.

Как минава един твой ден?

Сутрин, още докато пия кафе, обмислям нови идеи за облекла. Съставям и план как мога да ги изпълня – как да конструирам модела, какъв плат да използвам, дали да има дантела или не и ако има, какъв цвят ще е най-подходящ за съчетаване с модела и основния цвят. 

Кои ценни житейски уроци научаваш от работата си?

Важните уроци, които научих, са свързани с успеха. Успехът се ражда преди всичко вътре в човека. За да обаче стане видим и за другите е нужно време. И много работа.

Какви са трудностите в бранша?

Работата на дизайнера е много взискателна и изящна. Много често създаването на нова колекция отнема часове наред. Понякога трябва да се съобрази и наличието или отсъствието на даден плат, да се сумира цената на материалите. Трябват много усилия и упоритост, за да бъдат качествени резултатите.

Какви качества трябва да притежава съвременният добър дизайнер?

Професията на модния дизайнер е творческа работа. Затова преди всичко тя изисква много добре развито въображение. Освен това от изключителна важност са знанията и уменията. Това е професия, която изисква от човека постоянно да се информира за актуалните тенденции в модата.

Какво би привлякло бъдещите кадри към тази професия?

Най-важното, което може да привлече е един млад човек, е усета към красивото и любовта към модата. Човек трябва да има желание да изразява себе си и своите идеи чрез творчеството. Трябва да изпитва удоволствие, когато разработва нови колекции, независимо колко време и средства му отнема това.

Какво е бъдещето на професията?

Според мен бъдещето на професията се крие в създаването на облекла, които преди всичко са удобни и практични. Разбира се, те трябва да са изработени с вкус и качествени материали. Не на последно място е добре да отговарят на предпочитанията и търсенето на пазара.

ВИЗИТКА

Весела Чаушева е родена през 1985 година. Завършва специалностите “Български език и история” и “Счетоводство” в ПУ “Паисий Хилендарски”. Страстта ѝ към модата обаче надделява – от 2010 година до сега Весела работи като моден дизайнер.

Професии

Leave a Reply