В Пловдив стартира третото издание на най-голямото кариерно събитие “Кариера и живот – защо в България?”

За трета поредна година стартира най-голямото кариерно събитие на Bulgaria Wants You “Кариера и живот – защо в България?”. Първото населено място, където то се провежда за 2023 година, е именно най-старият жив град в Европа – Пловдив.

Защо именно Пловдив е домакин на събитието?

Както знаем, Пловдив е вторият по големина град в България, затова не е изненада, че на неговата територия са разположени над 200 ИТ, финансови и аутсорсинг компании, центрове за обслужване на клиенти и финтех компании. Брандовете с международно участие в сектора са повече от 80.

Добрите възможности за създаване на успешна кариера личат и от факта, че в града има 8 университета, в които се обучават над 37 500 студенти от цялата страна и чужбина. Институциите подкрепят бизнеса и подсигуряват необходимата квалифицирана работна ръка.

В Пловдив подготовката за кариерно развитие започва от ранна детска възраст – над 10 хиляди пловдивски ученици са в STEM-програми за обучение, а над 9 700 студенти избират технически специалности, в които търсят реализация.

Високото качество на живот в града под тепетата привлича много млади хора от страната и чужбина. Според статистиките в момента над 24 хиляди чужденци са намерили своето препитание на територията на Пловдив. Това спомага градът да се превърне в основен център за фрийлансъри от цял свят.

Големите компании в Пловдив работят с общо около 248 хиляди души на възраст между 20 и 44 години, които имат високо образование в сферата на чуждите езици, финансите, счетоводство, компютърните науки и др.

Пловдив е определен и като Топ дестинация за градски туризъм в България, Европейска столица на културата за 2019 година и най-старият жив град в Европа с над 8000-годишна история. 

Каква е каузата на платформата Bulgaria Wants You?

“За трета поредна година обикаляме страната с Bulgaria Wants You, вече пътуваме и зад граница. Има, разбира се, много места, които все още не сме посетили, но тук в Пловдив идваме за трети път. Това означава, че всички пътища водят към Пловдив.”

С този анонс водещите на събитието Иван Христов и Андрей Арнаудов, познати ни от телевизионния екран, откриха събитието “Кариера и живот – защо в България?”.

Когато платформата стартира през 2020 година, в нея са публикувани едва стотина обяви, а към днешна дата те са вече над 1000. Ако преди три години в платформата са влизали едва стотина души, сега са регистрирани хиляди посещения, а компаниите, които подкрепят каузата на Bulgaria Wants You, са над 150.

Обикаляхме две години след старта на платформата в страната, а през есента на 2022 година излязохме и извън границите на България. Бяхме в Мюнхен, а скоро ще бъдем и в Лондон. В Мюнхен имаше над 1000 българи, които се интересуваха от възможностите за кариера и живот в България. Залата буквално се пукаше по шевовете, при това не заради поп-фолк концерт. Затова сме изключително горди с това, което постигнахме дотук.” – коментира водещият Андрей Арнаудов.

Иван Христов добави, че след събитието в Мюнхен платформата става популярна сред българите по целия свят.

Защо България е добро място за кариера и живот?

Събитието “Кариера и живот – защо в България?” се осъществява с генералната подкрепа на Кауфланд България, в партньорство с община Пловдив и със съдействието на Сдружение Клъстер Тракия Икономическа зона.

Много от вас знаят, че Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България. Важното за мен днес е, че както успяхме да спечелим доверието на много чуждестранни и български инвеститори, така и, заедно с Bulgaria Wants You, успяхме да спечелим доверието и на много българи и да ги задържим в България.” – сподели изпълнителният директор на Тракия Икономическа зона, г-н Пламен Панчев.

Той добави още, че най-важното нещо е младите хора да познават възможностите за кариерно развитие и добър начин на живот в нашата страна.

По време на събитието в изложбената част от залата присъстваха представители от над 30 български компании, не само от пловдивския регион, но и от цяла България. С тях младежите, които търсят своята реализация, имаха възможността да се запознаят, да получат актуална информация за работната среда, както и да намерят мечтаното работно място.

Събитийната програма продължи с кратки лекции на успели представители на различните сфери, по време на които стана ясно, че желанието за развитие е най-важната точка от съставянето на плана за успешна кариера.

Репортер на IMG: Живка Аджеларова
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Защо изкуственият интелект няма да отмени нуждата от професионален фотограф
“Кулинарията е професия, която дава реална възможност на човек да се развива...
Кое ни прави по-щастливи: времето или парите?

Кариера

Leave a Reply