В кои сектори се наблюдава ръст на свободните работни места?

През януари експертите по подбор на персонал регистрират ръстът на свободните работни места. На едно от челните места по увеличаване на нуждата от нови служители е сектора на хотелиерството и ресторантьорството, следван от професионалните и бизнес услугите, държавното управление и здравеопазването. Търговския сектор също се нарежда на едно от челните места в списъка, а веднага след него идва и този на строителството.

Секторът на хотелиерството и ресторантьорството като най-бързо възстановяващия се след пандемията.

Най-голям ръст се забелязва в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – един от отраслите, които са най-силно засегнати от COVID-19. Макар че все още има да се извърви дълъг път, за да се достигнат нивата отпреди пандемията, този подем показва надежда за пълно възстановяване в недалечно бъдеще.

Заетостта в сферата обаче остава под предпандемичното ниво от февруари 2020 г., когато служителите са с 38% повече.

Секторът на транспорта е увеличил броя на работните места с близо 20 на 100.

Тези цифри се влияят и от сезона – ръстът на на работните места се повишава заради ниските температури и нуждата на населението да се придвижва по-бързо. 

Франк Стиймърс, старши икономист в The Conference Board в Ню Йорк, отбеляза, че професиите, предлагащи временна заетост – водещ показател за наемане на персонал – са увеличили броя на работните места с 25% през януари, след като са загубили работни места през ноември и декември.

Нарастването на броя на заетите в различните сектори се контрастира и с обявените от корпорациите съкращения. Особено от технологичните компании, които намалиха броя на служителите си в условията на икономическа несигурност. Информационният сектор – категория, която включва технологичните работници – съкрати 5% от работните места през януари. Причината за това е отслабващия интерес от страна на младите хора.

Беки Франкевич, президент и главен търговски директор на ManpowerGroup, заявява, че според данните на нейната фирма работодателите търсят регистрирани медицински сестри, софтуерни разработчици, работници в търговията на дребно и хотелиерството. Тези позиции съставляват повече от половината от търсенето на работа през януари. 

Наблюдаваме също така изпреварващо наемане на персонал спрямо търсенето – особено в хотелиерството и ресторантьорството и търговията на дребно – където трябва да привлекат обратно работници, които са сменили сектора по време на пандемията.

Безработицата спада до исторически минимум.

Равнището на безработица неочаквано спадна до 3,4% – най-ниското от 1969 г. насам, след като от март 2022 г. насам остана в рекордно ниската зона между 3,5% и 3,7%. По-обхватният показател за безработицата, който включва непълноценно заетите и обезкуражените работници, също се понижи – до 6,5%, което е най-ниското му показание от 1994 г. насам.

Настъпи пандемична параноя при работодателите, които помнят колко трудно беше да върнат работниците, така че е логично, че въпреки това, което виждаме в заглавията относно съкращенията, те все още са доста под историческите норми“, каза Франкевич. Той добавя още, че нивото на безработица в технологичния сектор е 1,8%. Много от съкращенията в технологичния сектор, които се наблюдават, са резултат от кризата на пандемията през 2020 г.

Полак заяви, че участието на младежи в работната сила продължава да е слабо.

С 62,4% през януари то все още е доста под нивото отпреди пандемията, когато беше 63,3%. Основната причина за по-ниското участие като цяло е големият спад сред по-възрастните работници. При 80,2% съотношението на заетите в първа възраст към населението е близо до предпандемичния си връх от 80,6% и се движи в правилната посока.

Франкевич заяви, че все още се намираме на пазар на труда, на който търсенето на работна ръка значително превишава предлагането, като броят на работниците в световен мащаб е с 30% по-малко, отколкото преди пандемията. Аа участието упорито се задържа под историческите нива.

Ръстът на средната работна заплата се променя.

През миналия месец ръстът на заплатите продължи да се забавя въпреки силното нарастване на работните места. Средното почасово заплащане нарасна с 4,4% през януари спрямо година по-рано.

Ръстът на заплатите все още е силен и въпреки че се е понижил от пика си в началото на 2022 г., заплатите продължават да растат с темпове, значително надвишаващи тези отпреди пандемията“, каза Стимърс.

Джоу заяви, че ръстът на средното почасово заплащане се забавя до най-бавния си темп от август 2021 г. насам. 

Забавянето на растежа на заплатите може да даде на Федералния резерв по-голяма увереност, че пазарът на труда се развива по-устойчиво, дори ако растежът на броя на работните места е висок.

В статията са използвани материали от: shrm.org
По материала работи: Живка Аджеларова
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
В Пловдив стартира кариерно събитие “Кариера и живот – защо в България?”
Защо изкуственият интелект няма да отмени нуждата от професионален фотограф
Кулинарията е професия, която дава реална възможност на човек да се развива

Кариера

Leave a Reply