Веселина Вълкова: “Кулинарията е професия, която дава реална възможност на човек да се развива и да бъде финансово стабилен.”

Веселина Вълкова се насочва към професията на кулинар като на шега. И в това имат пръст нейните приятели, които я окуражават да се отдаде професионално на това занимание.

През 2017 година Веселина участва в култовото кулинарно предаване “Masterchef”, където стига до Топ 10 на най-добрите хоби-готвачи.

Днес Веселина Вълкова е един от най-добрите професионалисти, особено що се отнася до приготвянето на сладкиши и тестени изделия. С нея разговаряме за бъдещето на кулинарията и ценните житейски уроци, на които тя може да ни научи.

Здравейте, Веселина! Бихте ли разказали как се насочихте към тази професия?

Кулинарията ми е в кръвта още от малка. Баща ми се занимаваше с кулинария, като следваше стари рецепти. На мен ми беше много интересно как точно се приготвя храната. В един момент това се превърна и в мое хоби.

Едва през 2016 година мои приятели ми вдъхнаха кураж и ми помогнаха да се насоча към кулинарната професия. До този момент аз се занимавах с домакинство, а след това работих във фирмата на съпруга ми, която е към колбасарската промишленост.

Ключова роля за професионалното ми насочване изигра и участието ми в предаването “Masterchef” преди около 6 години. До този момент аз не бях влизала в толкова голяма кухня и не познавах майстор-готвачи от такава величина. Особено ми повлия коментарът на шеф Ангелов, когато отпаднах от състезанието. Той ми каза: “Веселина, ти имаш потенциала на майстор-готвач. Просто трябва да усвоиш повече техники и да си повярваш.”

Това беше едно от нещата, които дадоха старт на професионалната ми кариера като кулинар.

Занимавате ли се и с нещо друго в момента, освен с кулинария?

Аз имам завършено образование по специалност “Макроикономика, счетоводство и контрол”. В момента обаче следвам двугодишен курс на Магистърската програма “Технология на зърнени, хлебни и сладкарски изделия”.

Прави ми впечатление, че в момента има много курсове и обучения по кулинария, след които курсантите получават сертификати и толкова. Конкретно в Пловдив няма място, където тези хора да продължат развитието си. Затова идеята ми е, след като завърша обучението си в магистърската програма, да се свържа с Министерството на образованието. Смятам да предложа начин, който да даде шанс на младите талантливи хора да се мотивират и да продължат да се надграждат. По този начин те ще разберат, че кулинарията е професия, която дава реална възможност на човек да се развива и да бъде финансово стабилен.

Кои ценни житейски уроци научихте от работата си?

Най-важното, което научих, е, че не трябва да се бърза с нищо. Човек трябва да е търпелив, когато иска да види добри резултати. Почти е невъзможно нещата да ни се получат от първия път, затова е важно да не се демотивираме. Напротив – трябва да продължим да работим в тази посока.

В началото, когато реших професионално да се отдам на кулинарната професия, доста хора ме пренебрегваха. Според тях не може една домакиня да започне да се развива сериозно в нещо.

Опитът ми показва, че за да види резултати, човек трябва да подхожда със смирение и вяра към обстоятелствата.

Какви са трудностите в бранша?

Основните трудности са икономически. Всички знаем за високите цени на тока. Те доста затрудняват пълноценната работа, особено що се отнася до хранително-вкусовия сектор. Много хора дори са принудени да прекратят бизнеса си.

В някой от другите страни правителствата са намерили начин да предотвратят такива проблеми. В Англия, например, държавата е легализирала такава дейност да се извършва от къщи. Така излишните разходи се свеждат до минимум и хората имат комфорта да вършат работата си качествено.

Какви качества трябва да притежава добрият кулинар?

Един добър кулинар трябва да работи със сърце, да бъде всеотдаен в това, което прави. Тази професия изобщо не е лека, затова човек трябва да бъде готов да се сблъска с всякакви трудности. Зад една привидно обикновена порция на масата често се крие страшно много труд и дори безсънни нощи, който не се вижда. И затова често се пренебрегва от отсрещния. Но ако човек е отдаден с цялото си сърце на това, което прави, подобни неща не му влияят и той продължава напред.

Какво би привлякло бъдещите кадри към тази професия?

Достойното заплащане на труда винаги привлича вниманието на хората. Затова по-добрите доходи биха помогнали интересът към хранително-вкусовия бранш да се повиши.

На мен ми се случва да чувам реплики от типа: “Какво толкова сте сложили в тази торта, за да искате толкова пари за нея?”. Защото много хора виждат само един продукт, но не и положените усилия, които стоят зад него. За да се направи една торта, се искат много познания. А пък ако човек е посещавал и специализирани курсове по декорация, знае много добре колко време и средства струват те. Да не забравяме и актуалните цени на продуктите.

Какво е бъдещето на професията?

В развитието на кулинарията със сигурност ще настъпят промени. Надявам се към добро. Но това развитие е много тясно свързано с развитието ни икономиката и технологиите.

В момента има създадени машини за измазване на торти, които съкращават технологичното време за изработката. Ако тези машини навлязат масово в производството, много хора може ще загубят работата си.

Ако се върнем назад в историята, ще видим че всъщност обществото е попадало в падабна ситуация. През 1943 година например с въвеждането на технологиите в занаятчийството, поминъка на много хора попада под заплаха. Тогава всички представители на сектора се обединяват, но и това не помага.

Според мен трябва да се намери златната среда – държавата и занаятчиите заедно да запазят този вид начин на прехрана. Тук е много важна и приемствеността от страна на младите.

Интервю: Живка Аджеларова

Професии

Leave a Reply